You are here

Σε δυο μέρες η πρόταση Ρολάνδη για το φυσικό αέριο

16/12/2002 13:27
Μεθαύριο Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ρολάνδης, θα ετοιμάσει την πρόταση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με την επιστροφή του χθες από την Αλγερία και μετά από τις επαφές που είχε στο παρελθόν και με άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Συρία, αλλά και τη μελέτη της έκθεσης της ΝΕΧΑΝΤ, σε συνεργασία με την ΑΗΚ, θα λάβει οριστικές αποφάσεις την προσεχή Τετάρτη και θα ετοιμάσει την πρόταση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο επί του θέματος του Φυσικού Αερίου. «Στόχος είναι» σημειώνεται στην ανακοίνωση, «όπως το Φυσικό Αέριο αρχίσει να μεταφέρεται στην Κύπρο το αργότερο κατά το έτος 2007».

Αναφορικά με την επίσκεψη στην Αλγερία που έγινε μετά από πρόσκληση του υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας Chakib Khelil, ο κ. Ρολάνδης είχε σειρά επαφών και με την ηγεσία της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας SONATRACH της οποίας ο κ. Khelil είναι πρόεδρος. Οι δυο υπουργοί υπέγραψαν επίσης συμφωνία για συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών για τεχνολογική συνεργασία στον τομέα των πετρελαίων, ενώ σημειώνεται ότι η Αλγερία είναι η δεύτερη σε μέγεθος παραγωγός χώρα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον κόσμο, μορφή η οποία βρίσκεται στα σενάρια που μελετά το υπουργείο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Κύπρο.

Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγει η ανακοίνωση, «η χρήση του Φυσικού Αερίου, το οποίον είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθίσταται απαραίτητη» καθότι όπως σημειώνεται «πέραν του περιβαλλοντικού παράγοντα το φυσικό αέριο κατά κανόνα είναι φθηνότερο από το μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Του Κυριάκου Κυριακίδη