You are here

Σε προχωρημένο στάδιο η εξόρυξη πετρελαίου

16/01/2007 16:33
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το θέμα της αναζήτησης, έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Μιχαηλίδης. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο Yali Zhaο, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι «έχουν τελειώσει οι σεισμολογικές έρευνες, τα αποτελέσματα αναλύονται από ειδικό γαλλικό οίκο και πολύ σύντομα, στις 15 Φεβρουαρίου, αρχίζει η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης της παροχής αδειοδότησης σε ενδιαφερόμενες εταιρείες για περαιτέρω έρευνες και, σταδιακά, σε ανορύξεις».

Κληθείς να απαντήσει εάν τα μηνύματα που λαμβάνονται καταδεικνύουν ενδιαφέρον, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι «από την προκαταρκτική συγκέντρωση των ενδιαφερομένων εταιρειών στο Λονδίνο πριν ένα μήνα περίπου, είχαμε πέραν των 60 εταιρειών που επέδειξαν προκαταρκτικό ενδιαφέρον. Αναμένουμε ότι παρόμοιος, αν όχι και μεγαλύτερος, αριθμός θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 15 Φεβρουαρίου όταν θα αρχίσει η διαδικασία παράδοσης στους ενδιαφερομένους των αποτελεσμάτων των ερευνών και θα δοθεί μια προθεσμία πέντε μηνών από τη 15η Φεβρουαρίου για αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών από τις εταιρείες και, ακολούθως, ανάλογα με τις διαπιστώσεις της κάθε μιας, θα επανέλθουν για να υπογράψουν μαζί μας τις σχετικές συμφωνίες ανόρυξης», σημείωσε.

Σχετικά με την κατάθεση νομοσχεδίου που αφορά έρευνα για το πετρέλαιο, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη νομοθεσία που χρειαζόταν προετοιμασία για να είναι εύστοχη και να κατατεθεί με επιτυχία στη Βουλή.

Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες περί μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα στο Λίβανο για υπογραφή συμφωνίας για αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Λίβανο, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι μέσα στις προθέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης να συζητήσει με όλες τις γειτονικές χώρες θέμα καθορισμού των οικονομικών ζωνών. «Ο Λίβανος είναι μια γειτονική χώρα και έχουμε κάθε λόγο να συμφωνήσουμε την οικονομική ζώνη που αναλογεί στην κάθε χώρα», τόνισε.

Γ.Χ.