You are here

Σε πρωτοφανή επίπεδα η ζήτηση ρεύματος

02/08/2021 16:37

«Κόκκινο» χτύπησε σήμερα η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, φτάνοντας σε ιστορικό ψηλό επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει την Κύπρο τις τελευταίες μέρες.

Η ψηλή ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα για το 2021.

Μιλώντας στη StockWatch ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, (ΔΣΜΚ) Βραχίμης Κουτσόλουκας, ανάφερε ότι η ζήτηση ρεύματος σήμερα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Όπως είπε, «η ζήτηση σήμερα έφτασε τα 1178 MW σε σχέση με την προηγούμενη υψηλότερη ζήτηση που καταγράφηκε πέρσι στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η ζήτηση ρεύματος άγγιξε τα 1160 MW».

Ο κ. Κουτσόλουκας ανέφερε ότι αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για όλη την εβδομάδα, καθώς θα επικρατήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόσθεσε ότι μείωση αναμένεται να παρατηρηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοί θα απουσιάζουν σε διακοπές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς μπορεί να καλύψει αδιάλειπτα την ζήτηση που απαιτείται.

Σε ερώτηση κατά πόσο αντέχει το σύστημα στο ενδεχόμενο υπερφόρτωσης, ο κ. Κουτσόλουκας απάντησε πως υπάρχει επάρκεια, καθώς η παραγωγή από συμβατές μονάδες φτάνει τα 1200 MW, ενώ η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασε σήμερα τα 170 ΜW.

Πρόσθεσε ότι και σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών. Παράλληλα όμως, απηύθυνε έκκληση στο κοινό για εξοικονόμηση ενέργειας, όσο το δυνατό γίνεται.

Η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα αύριο, ενώ τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε επίσης υψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσολούκας, η αυριανή κατανάλωση αναμένεται ότι κυμανθεί  στα σημερινά επίπεδα, ενώ οι αμέσως προηγούμενες υψηλότερες τιμές για αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν στις 30 Ιουνίου, όπου η κατανάλωση έφτασε 1060 MW και στις 17 Ιουλίου που η ζήτηση ανήλθε στα 1145 MW.

Της Ελένης Χαραλάμπους