You are here

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης νοικοκυριών €30 εκατ.

06/03/2021 13:25

Την ερχόμενη Τρίτη 9 Μαρτίου το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα προκηρύξει σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών, ύψους €30 εκ. 

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Κύπρου για την πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια.

Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως φέτος θα εξαγγελθεί ένα σχέδιο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ που είναι πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, κάτι που θα διευκολύνει τους αιτητές, ενώ και η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι πολύ πιο γρήγορη. Ανέφερε ακόμα ότι η μεθοδολογία είναι πολύ πιο απλοποιημένη και βάση αυτής δεν θα γίνεται ο λογιστικός έλεγχος που γινόταν σε προηγούμενες προκηρύξεις.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, ο κόσμος θα αγκαλιάσει το σχέδιο αυτό και ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε ολόκληρο το κονδύλι, ούτως ώστε τα κτήρια τα οποία χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης να μπορέσουν να αναβαθμιστούν και όλοι μας να αγκαλιάσουμε την ιδέα της ανακαίνισης των παλιών κτηρίων και όχι μόνο την κατασκευή καινούριων», ανέφερε.
 
Η Υπουργός είπε ακόμα ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνεται και η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, κάτι που επιτρέπει ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και έξυπνη διαχείρισης της ενέργειας μιας οικίας.
 
Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και σχέδια για δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις. Το σχέδιο είναι συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια.