You are here

Σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

22/08/2022 13:26

Σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου  στο φρεάτιο Cronos-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσαν οι ενεργειακές εταιρείες Total και ENI (ENI.MI).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 υπάρχουν 2,5 tcf φυσικού αερίου με περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.

Όπως αναφέρεται, το νέο κοίτασμα ακολουθεί την ανακάλυψη στο Καλυψώ 1 και πάλι στο οικόπεδο 6, που έγινε το 2018.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου του Cronos-1, μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετες δυνατότητες στην περιοχή και αποτελεί μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παρέχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπογραμμίζεται.

«Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά διαστήματα δεξαμενής ανθρακικών αλάτων καλής ποιότητας και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου άνω των 260 μέτρων», ανέφερε η TotalEnergies σε δήλωση.

«Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1, είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας για εξερεύνηση, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος της TotalEnergies.

Η Total Energies κατέχει το 50% στο οικόπεδο 6, όπου η Eni είναι ο διαχειριστής με 50%.

Η Eni δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2013 στα οικόπεδα 2,3,6,8 και στο 9, ενώ έχει συμφέροντα και στα οικόπεδα 7 και 11, τα οποία διαχειρίζεται η Total Energies.

Τρόποι για επίσπευση και αξιοποίηση ανακάλυψης

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Αναφέρεται ότι με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6, προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.

Γ.Χ.