You are here

Σημαντική άνοδος τιμής πετρελαίου

09/10/2001 14:57
Σημαντική άνοδο ύψους 2% σημείωσε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου μετά από πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ότι ο Οργανισμός χωρών εξαγωγής πετρελαίου ΟΠΕΚ, που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, κινείτε προς την απόφαση μείωσης της παραγωγής κατά 700.000 έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Πετρελαίου άρχισαν διαβουλεύσεις από χθες λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή που δημιούργησαν οι αμερικανικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν.

Πολιτικοί αναλυτές κρίνουν δύσκολο να παρθεί τέτοια απόφαση λόγω των πολιτικών υπονοουμένων που δημιουργούνται ένεκα του ότι οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου ανά το παγκόσμιο, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις δυσμενείς συνέπειες μιας διεθνής εμπόλεμης κατάστασης και μιας εσωτερικής οικονομικής κρίσης.

Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι δύσκολο και από οικονομικής άποψης αφού η ζήτηση πετρελαίου είναι πεσμένη εξαιτίας της μειωμένης κίνησης των αερομεταφορών κατά 30% από την 11η Σεπτεμβρίου λόγω του τρομοκρατικού κτυπήματος κατά των ΗΠΑ και γενικότερα λόγω της διεθνούς ύφεσης. Οι αερομεταφορείς καταναλώνουν το 8% της παγκόσμιας παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι το καρτέλ, που μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τρεις φορές στο διάστημα του χρόνου αυτού, αποφάσισε στις 26 Σεπτεμβρίου να μην μειώσει την παραγωγή μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και υποσχέθηκε ότι δεν θα επηρεαστεί κατά την διάρκεια πιθανής πολεμικής σύρραξης των ΗΠΑ με τους τρομοκράτες.