You are here

Στα $18 το πετρέλαιο

20/11/2001 10:18
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας έπεσε χθες η τιμή του πετρελαίου συνεχίζοντας την έντονα πτωτική πορεία των τελευταίων δύο μηνών. Η οικονομική κάμψη και η επακόλουθη μείωση της ζήτησης, έριξε την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα $20. Χθες η τιμή του μαύρου χρυσού κυμαινόταν μεταξύ 18-19$ με αποτέλεσμα οι μετοχές του κλάδου να δεχθούν έντονες πιέσεις.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσει σε σοβαρές ανακατατάξεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ήδη, δύο σχετικά μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η Phillips και η Conoco ανακοίνωσαν την Κυριακή την συγχώνευση τους (αξίας $15.2 δις). Με την συγχώνευση οι δύο εταιρίες υπολογίζουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής κατά $750 δολάρια.

Πιθανή σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στο επίπεδο των $20 θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Κυπριακή οικονομία, κυρίως στον πληθωρισμό (αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο). Τους πρώτους εννέα μήνες του 2001, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου πρόσθεσε 0.3% στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο Δείκτης σημείωσε συνολική αύξηση 1.93% την ίδια περίοδο. Η αύξηση του δείκτη πετρελαιοειδών ήταν της τάξης του 6.4%.