You are here

Στα αζήτητα 22 χιλ. «φτηνοί» λογαριασμοί ΑΗΚ

07/12/2018 06:15

Την ίδια ώρα που οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ διαδέχονται η μία την άλλη, προκαλώντας «ηλεκτροπληξία» στο προϋπολογισμό των πλείστων νοικοκυριών, 21,500 καταναλωτές δεν έχουν διεκδικήσει την έκπτωση του 20% που δικαιούνται στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Πρόκειται για δικαιούχους της ειδικής διατίμησης του κώδικα 08 που αφορά οχτώ κατηγορίες ευάλωτων οικιακών καταναλωτών, σύμφωνα με τα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν από το υπουργείο εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις στην StockWatch η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου είπε συγκεκριμένα ότι από τις 41,500 δικαιούχους της ειδικής οικιακής διατίμησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών µε κώδικα 08, μόνο περίπου 20 χιλιάδες έχουν επωφεληθεί της έκπτωσης στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Οι δικαιούχοι της διατίμησης αυτής είναι σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου:

•        Πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες με 3 εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο μικτό εισόδημα μέχρι €51,258, το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά κατά πέντε χιλιάδες για κάθε επιπρόσθετο παιδί)

•        Λήπτες δημοσίου βοηθήματος

•        Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)

•        Λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας

•        Λήπτες επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα

•        Λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα.

•        οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης και

•        Τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) και είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Δεν ενδιαφέρθηκαν 21,500 δικαιούχοι

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ τόνισε ότι από τη μεγαλύτερη κατηγορία δικαιούχων, η οποία είναι οι λήπτες του ΕΕΕ, 16 χιλιάδες πρόσωπα δεν έχουν διεκδικήσει την έκπτωση του 20% στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού. Σημειώνεται ότι βάση των τελευταίων στοιχείων οι λήπτες του ΕΕΕ ανέρχονται στις 27,500, δηλαδή δύο στους τρεις περίπου δεν αξιοποίησαν την κοινωνική έκπτωση, παρότι στην ειδική διατίμηση εντάχθηκαν από τον Αύγουστο του 2015.

Από τις 7,500 πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες με 3 εξαρτώμενα παιδιά που βρίσκονται στην λίστα των δικαιούχων έχει ενταχθεί το 70%,  ηλαδή περίπου 2000 δεν διεκδίκησαν την έκπτωση.

Όσον αφορά τους 2000 λήπτες του δημοσίου βοηθήματος, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι έχει ενταχθεί το 50%. Πρόσθεσε ότι και οι δικαιούχοι με βαριά κινητική αναπηρία ανέρχονται σε περίπου 2 χιλιάδες, εκ των οποίων επίσης δεν έχουν διεκδικήσει την έκπτωση περίπου οι μισοί.

Ελάχιστοι από τους δικαιούχους με τετραπληγίες και παραπληγίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου. Συγκεκριμένα από τους 700 περίπου δικαιούχους με τετραπληγίες μόλις οι 50 έχουν διεκδικήσει την έκπτωση, ενώ και από τα 800 παραπληγικά άτομα έχουν ενταχθεί μόνο οι 90.

Από την άλλη πλευρά, έχουν διεκδικήσει σχεδόν στο σύνολο τους την έκπτωση οι δικαιούχοι οι οποίοι προβαίνουν σε αιμοκάθαρση, καθώς από τους 450 έχουν εξασφαλίσει την κοινωνική έκπτωση οι 400. Επίσης από τους 600 δικαιούχους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν ενταχθεί στο σχέδιο οι 520.

Δικαιούχοι και χωρίς λογαριασμό ρεύματος

Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε εξάλλου ότι οι δικαιούχοι που δεν έχουν λογαριασμούς της ΑΗΚ στο όνομα τους (πχ διαμένουν με συγγενικά πρόσωπα ή όποιδηποτε άλλο πρόσωπο το οποίο τους φροντίζει), δικαιούνται της διατίμησης του 20% για το υποστατικό όπου διαμένουν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, δικαιούται ο πελάτης της Αρχής στου οποίου την οικία διαμένει ο δικαιούχος να αιτηθεί της έκπτωσης στο τιμολόγιο του.

Σημειώνεται ότι κάθε μήνα ο κατάλογος των δικαιούχων αναθεωρείται από το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων και αποστέλλεται στην ΑΗΚ. Η οικιακή διατίμηση με κώδικα 08 ισχύει για κάθε μία από τις πιο πάνω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ειδική αυτή διατίμηση, μπορούν να πάρουν πληροφορίες για τα κριτήρια ένταξης τους, καθώς και τη σχετική αίτηση, από τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ ή από την ιστοσελίδα της στη διεύθυνση www.eac.com.cy. 

 Η υποβολή της σχετικής αίτησης πρέπει να γίνεται στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ.  Όπως δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου με την υποβολή της αίτησης και εφόσον ο καταναλωτής είναι ήδη δικαιούχος ΕΕΕ δεν θα χρειάζονται επιπλέον πιστοποιητικά, αλλά απλώς θα ελέγχεται ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής περιλαμβάνεται όντως στη λίστα του υπ. εργασίας.

Κοινωνική πολιτική στις «πλάτες» των καταναλωτών

Η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η ειδική διατίμηση στην τιμή του ρεύματος εφαρμόσθηκε από τον Μάιο του 2006 για τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και στην πορεία στη λίστα προστέθηκαν και οι άλλες ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Επεσήμανε ακόμα ότι οι μη δικαιούχοι συνδρομητές της ΑΗΚ επιβαρύνονται την κοινωνική αυτή προσφορά του κράτους στους λογαριασμούς του ρεύματος τους. Η χρέωση αυτή αναγράφεται στους λογαριασμούς ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας.

Όσον αφορά το τέλος για δημόσια ωφέλεια επιβλήθηκε στους καταναλωτές της ΑΗΚ το 2010 και καλύπτει το 20% της έκπτωσης που απολαμβάνουν οι ευάλωτες ομάδες. Το τέλος αυτό  αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το περασμένο Μάιο από 0,065 σεντ σε 0,083 σεντ ανά κιλοβατώρα. Στο ενδεχόμενο που όλοι οι δικαιούχοι διεκδικήσουν την έκπτωση το τέλος για τους καταναλωτές της ΑΗΚ αναμένεται να διπλασιαστεί.

«Αδυναμίες» στο σχέδιο

Ερωτηθείς η κ. Παπαδοπούλου γιατί δεν εντάχθηκαν στην λίστα των δικαιούχων όλοι οι ευάλωτοι πολίτες ανέφερε ότι το όλο θέμα και οι αδυναμίες του απασχόλησαν τη βουλή τον αντιπροσώπων, με το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας να δεσμεύετε πριν από ένα χρόνο περίπου ότι θα ετοιμάσει ένα ενιαίο σχέδιο, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι συμπολίτες μας που θεωρούνται ευάλωτοι.

Πρόσθεσε ότι για την ένταξη των ευάλωτων ατόμων στη λίστα θα τεθούν κάποια κριτήρια όπως τη μάξιμουμ κατανάλωση που θα δικαιούνται έκπτωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Της Ελένης Χαραλάμπους