You are here

Στα £45 εκατ. οι ενισχύσεις για τις ΑΠΕ και στα 21,3 εκατ. για χορηγίες

21/11/2002 17:07
Τέλος κατανάλωσης ηλεκτρικού για ενίσχυση του Ταμείου

Στα £45 εκατ. ανέρχονται οι προβλεπόμενες ενισχύσεις του σχεδίου Δράσης – μέχρι το 2010 - για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ το ποσό που θα δαπανηθεί για υλοποίηση του νέου σχεδίου παροχής χορηγιών, διάρκειας πέντε χρόνων (μέχρι το 2007) και το οποίο αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ, ανέρχεται στα £21,3 εκατομμύρια.

Για το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ όπως είπε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου δράσης, «διανοίγει νέους ορίζοντες στον ενεργειακό τομέα», σημειώνοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου επιβάλλει την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο και στον τομέα των ΑΠΕ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο υπουργός Εμπορίου, οι ΑΠΕ αφορούν την παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο (αιολική), από τον ήλιο (ηλιακή), από τη βιομάζα, καθώς επίσης και διάφορες εξοικονομήσεις στον τομέα της ενέργειας αλλά και ανανεώσεις των υφισταμένων θερμοσιφώνων που είναι εγκατεστημένοι στις οικίες και οι οποίες δεν θεωρούνται ότι είναι σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για ενίσχυση των ΑΠΕ, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, καθορίζει ως στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας το διπλασιασμό της συνεισφοράς των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση της Κύπρου από 4,5% που ήταν το 1995 στο 9% μέχρι το 2010 και την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ από μηδενική βάση που είναι σήμερα, στο 6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2010.

Πρόσθεσε ότι τα ποσά αυτά θα διατίθενται αποκλειστικά για την επιδότηση ή χρηματοδότηση κινήτρων, για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την προώθηση εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ χαρακτήρισε ως «αρκετά γενναιόδωρες» τις κρατικές παροχές σε αυτούς που θα επενδύσουν στους τομείς αυτούς.

Όπως είπε θα συσταθεί διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη να διαχειρίζεται και να διοικεί το Ταμείο και να αποφασίζει με βάση τις πρόνοιες των εκδιδομένων από το Υπουργικό Συμβούλιο σχεδίων, τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα πρόσωπα, τα οποία θα τυγχάνουν τέτοιας επιδότησης ή χρηματοδότησης.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι έχει αποφασιστεί η επιβολή τέλους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,13 σεντ/KWh, ως της κύριας πηγής εσόδων του Ταμείου, το οποίο θα εισπράττεται από τους εκάστοτε εξουσιοδοτημένους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και θα κατατίθεται στο Ταμείο.

Καταλήγοντας είπε ότι το 92% των σπιτιών και τα μισά ξενοδοχεία διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες που παράγουν θέρμανση και οι οποίοι εξοικονομούν περίπου 4% της ενέργειας που χρειάζεται η Κύπρος σήμερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη