You are here

Στη Λευκωσία τα σκήπτρα για φθηνότερα καύσιμα

18/01/2018 06:55

Τα σκήπτρα της φθηνότερης επαρχίας στην αγορά καυσίμων συνεχίζει να κατέχει η Λευκωσία καθώς, σύμφωνα με τις μέσες τιμές που καταγράφηκαν στις 16 Ιανουαρίου, διατηρεί τις χαμηλότερες τιμές σε όλα τα καύσιμα κίνησης.

Οι τιμές που προκύπτουν μέσω του παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων του υπουργείου εμπορίου που παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, κατέδειξαν ότι στις 16 Ιανουαρίου, τα πρατήρια στη Λευκωσία διατηρούσαν κατά μέσο όρο, τις τιμές τους σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα πρατήρια άλλων επαρχιών.

Η Λευκωσία είναι φθηνότερη τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, σε μια εικόνα ανάλογη των στοιχείων που κατέγραψε η StockWatch στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Εντούτοις, οι μέσες τιμές καυσίμων σε όλες τις επαρχίες, έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις αντίστοιχες που σημειώθηκαν στις 3 Αυγούστου  2017.

Η μέση λιανική τιμή στην οποία πωλούνταν η αμόλυβδη 95 οκτανίων στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου ήταν €1,234 ανά λίτρο, η αμόλυβδη 98 οκτανίων στο €1,289/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο €1,245/λίτρο.

Αντίθετα, ο τίτλος της πιο ακριβής επαρχίας στα καύσιμα διαμοιράζεται ανάμεσα σε Λάρνακα και Πάφο τον Ιανουάριο, αναλόγως τύπου καυσίμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο ακριβή επαρχία στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων παραμένει η Πάφος όπως και τον περασμένο Αύγουστο με μέση λιανική τιμή €1,242/λίτρο. Σε ότι αφορά την αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων, ακριβότερη επαρχία παρουσιάζεται η Λάρνακα με μέση τιμή €1,297 το λίτρο. Τέλος, η Πάφος είναι επίσης η ακριβότερη σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, στο €1,251/λίτρο.

Η διαφορά στις τιμές μεταξύ των επαρχιών αν και αφορά μόνο μερικά σεντ ανά λίτρο, έχει σημασία για τους καταναλωτές οι οποίοι δαπανούν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους σε καύσιμα κίνησης.

Στα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch φαίνεται ότι η δεύτερη φθηνότερη επαρχία στην κατηγορία της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, ήταν στις 16 Ιανουαρίου η Λεμεσός, η τρίτη φθηνότερη η Αμμόχωστος και τέταρτη φθηνότερη η Λάρνακα.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τη βενζίνη 98 οκτανίων, μετά τη Λευκωσία, φθηνότερες επαρχίες ήταν η Λεμεσός και η Αμμόχωστος με την Πάφο να έρχεται τρίτη, ενώ ακριβότερη ήταν η Λάρνακα.

Στο πετρέλαιο κίνησης, δεύτερη φθηνότερη επαρχία σε ότι αφορά τις μέσες τιμές, ήταν η Λάρνακα, στην τρίτη θέση η Λεμεσός και η Αμμόχωστος ενώ, η Πάφος ήταν η ακριβότερη.


Οι ακριβότερες πραγματικές τιμές που καταγράφηκαν στις 16 Ιανουαρίου για τους τρεις τύπους καυσίμων κίνησης, εντοπίστηκαν και στις τρεις περιπτώσεις στη Λάρνακα, όπως και τον περασμένο Αύγουστο, με την πόλη να κερδίζει τον τίτλο της ακριβότερης παγκυπρίως σε ότι αφορά τα καύσιμα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Αύξηση τιμών από τον Αύγουστο

Οι μέσες τιμές καυσίμων έχουν σημειώσει σε γενικές γραμμές αύξηση τον Ιανουάριο, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που καταγράφηκαν στις 3 Αυγούστου του 2017.

Στη Λευκωσία, όπου καταγράφηκαν και στις δύο περιπτώσεις οι χαμηλότερες μέσες τιμές, η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ανήλθε στο €1,234 ανά λίτρο από €1,160 τον Αύγουστο, η αμόλυβδη 98 οκτανίων ανήλθε στο €1,289/λίτρο από 1,220/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σκαρφάλωσε στο €1,245/λίτρο από €1,154/λίτρο τον περασμένο Αύγουστο.

Της Μαρίας Χαμπή