You are here

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

20/01/2022 12:50

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με στόχο αυτό να γίνει και κανονικά το Φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης για την πορεία της ΑΗΚ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας κΝατάσας Πηλείδου και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη, η κ. Πηλείδου είπε ότι η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο «τη συζήτηση για το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς και την παροχή όλων των εργαλείων στην ΑΗΚ, ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και όχι μόνο να επιβιώσει μέσα στην ανταγωνιστική αγορά, αλλά να μπορέσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές με όσο το δυνατόν πιο φθηνές τιμές.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του συστήματος λειτουργίας της αγοράς. Το άνοιγμα της αγοράς τροχοδρομείται για το Φθινόπωρο του 2022, επομένως μπαίνουμε στην τελική ευθεία και όσον αφορά τη λειτουργία του λογισμικού συστήματος, θα αρχίσουν να γίνονται δοκιμές με όλους τους παρόχους μέσα στο επόμενο διάστημα, δηλαδή την Άνοιξη του 2022, με στόχο να γίνει και κανονικά το άνοιγμα το Φθινόπωρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που εκκρεμούν ακόμα που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση, ειδικά των τομέων της ΑΗΚ οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους παρόχους. «Και είναι αυτά τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ για τα οποία το κράτος θα παράσχει όλη την απαραίτητη στήριξη, στο πλαίσιο βέβαια του νέου πλαισίου της ανταγωνιστικής αγοράς το οποίο είναι και προτεραιότητα για το κράτος», ανέφερε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι το κύριο μέλημα του κράτους είναι ο καταναλωτής, είναι η μείωση, κατά τον μέγιστο δυνατόν βαθμό, του κόστους του ηλεκτρισμού και ως εκ τούτου θα δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία στην ΑΗΚ, για να μπορέσει να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς εκσυγχρονισμού και περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ», τόνισε.

«Ταυτόχρονα θα δώσουμε όλα τα εργαλεία στην ανταγωνιστική αγορά και στο εγχείρημα ανοίγματος της αγοράς, ώστε να μπορέσουν και επιπρόσθετοι πάροχοι να ενταχθούν στην αγορά - πέραν των δύο που είναι ήδη στη μεταβατική αγορά - με επιτυχία και για το καλό του καταναλωτή και των Κυπρίων πολιτών», κατέληξε.