You are here

Στο τεμάχιο 7 η κοινοπραξία Total, ΕNI

30/07/2019 14:06

Την είσοδο της κοινοπραξίας της γαλλικής Total με την ιταλική ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ποσοστά 50-50, καθώς και είσοδο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης,
 
Ο Υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» ότι ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και ENI, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους CEO της Total και της ENI.
 
Ειδικότερα ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία Total και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 και την είσοδο της Total στα υπόλοιπα τεμάχια στα οποία επιχειρούσε η ENI και δεν ήταν αδειοδοτημένη η Total, και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 2, όπου θα εισέλθει η Total με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3, όπου θα εισέλθει η ίδια με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8, όπου η Total θα εισέλθει με ποσοστό 40%.
 
Υπενθύμισε ότι στο τεμάχιο 8 ήταν η ENI με ποσοστό 100%.
 
«Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες», σημείωσε ο Υπουργός.
 
Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δοθεί οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα τεμάχια 2,3,9,8 και 11.
 
Για τα τεμάχια 2,3,9, στα οποία η ENI είχε ποσοστό 80% και η Kοgas 20%, ο Υπουργός εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να έχουμε συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.
 
Πρόκειται για ερευνητικές και για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, διευκρίνισε.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του CEO της Total πριν περίπου 12 μήνες. Εργαστήκαμε -εταιρείες και Υπουργείο- σκληρά για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και ακριβώς δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει έτσι και συνεχίζουμε», σημείωσε ο Υπουργός σε ερώτηση ποιο μήνυμα στέλνει η Λευκωσία με τις χθεσινές αποφάσεις.
 
Ερωτηθείς ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Υπουργός είπε πως «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές, κινούμαστε και σε διπλωματικό και σε νομικό επίπεδο σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να προασπιστούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».
 
Έγκυρες πηγές εξήγησαν ότι με τη χθεσινή απόφαση δημιουργείται μια γαλλοϊταλική ομπρέλα στα τεμάχια της ΑΟΖ, σημειώνοντας πως οι Γάλλοι έχουν επιδείξει την πιο σθεναρή αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, γι΄ αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προώθησε αυτή τη λύση.