You are here

Στόχος η συμμετοχή ΑΠΕ κατά 22,9% στην κατανάλωση ενέργειας

14/01/2021 12:59

Η Κύπρος έχει επιτύχει τον στόχο της για συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 13% στην τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2020, στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου τους από 13,9% που είναι σήμερα σε 22,9% μέχρι το 2030, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λουκαϊδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, συμμετείχαν χθες μέσω διαδικτύου στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας “IRENA”, με θέμα τις κοινοβουλευτικές δράσεις για αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε παρέμβασή του, ως εκ των κύριων ομιλητών του Φόρουμ, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, απαιτεί μετάβαση από γραμμικά σε κυκλικά οικονομικά μοντέλα και στροφή προς καθαρές τεχνολογίες και ενεργειακά αποδοτικές υποδομές.

Ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών της στόχων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς της δεσμεύσεις. Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μικρή απομονωμένη αγορά ενέργειας με μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει θέσει ως στρατηγικές προτεραιότητές της τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, τη δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ΑΠΕ.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει επιτύχει τον στόχο της για συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 13% στην τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2020, στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου τους από 13,9% που είναι σήμερα σε 22,9% μέχρι το 2030. Ωστόσο, πρόσθεσε, βάσει επίσημων στοιχείων, η Κύπρος κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας στις μεταφορές.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε, εξάλλου, τα βήματα που γίνονται για τη φιλελευθεροποίηση της κυπριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, όπως επεσήμανε, εφόσον υλοποιηθεί σωστά, δυνατό να οδηγήσει σε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια. Αναφέρθηκε επίσης στους σχεδιασμούς της Κύπρου για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για την παραγωγή καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι η Κύπρος να μπορέσει να αξιοποιήσει το φυσικό της αέριο και  στην έναρξη των εργασιών για κατασκευή τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Βασιλικό.

Σημείωσε περαιτέρω ότι ο αγωγός EastMed, καθώς και οι αγωγοί  EuroAsia Interconnector και Εuroafrican Interconnector, που αποτελούν έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, εκτός από τη σημασία τους όσον αφορά στο γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, θα έχουν μέγιστη συμβολή στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας και στην ενίσχυση της ικανότητάς της να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Η Κύπρος θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της, εάν πράγματι υλοποιήσει τα φιλόδοξα αυτά έργα, έγκαιρα και δεν παραμείνουν κενά λόγια, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης.

Πρέπει, υπογράμμισε, τα κοινοβούλια να διασφαλίσουν μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα πληγούν ιδιαίτερα από την απώλεια θέσεων εργασίας, συνεπεία της σταδιακής κατάργησης της χρηματοδότησης βιομηχανιών υψηλής ενεργειακής έντασης.

Οι βουλευτές, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη θέσπιση και στον έλεγχο της εφαρμογής νομοθεσιών, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε χώρα στις προσπάθειες για αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ.

Πρέπει, πρόσθεσε, οι βουλευτές να ασκήσουν πίεση  προς τις κυβερνήσεις για την παροχή ελκυστικών κινήτρων, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος για υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Πρέπει πρώτιστα τα κοινοβούλια να διασφαλίσουν την επίδειξη ισχυρότερης πολιτικής δέσμευσης εκ μέρους των κρατών, που αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για το κλίμα, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.