You are here

Συγκρατημένα χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά

18/07/2022 07:30

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται αυτή την εβδομάδα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο καύσωνας που έκανε έντονα την παρουσία του στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δεν επηρέασε ιδιαίτερα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ίσως και της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του ρεύματος και της πίεσης που δέχονται τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και του πληθωρισμού, που οδηγεί τους πλείστους καταναλωτές να είναι πλέον συγκρατημένοι και να αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις για να δροσιστούν από τα κλιματιστικά.

Μιλώντας στη StockWatch o αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου(ΔΣΜΚ), Ρογήρος Ταπάκης και ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση.

Ανέφερε όμως ότι, αναμένεται αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες μέρες, καθώς οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα, ανεβάζουν διαχρονικά τη ζήτηση. Πρόσθεσε επίσης ότι συνήθως οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου και η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είναι από τις πιο θερμές στη χώρα μας με αποτέλεσμα να παρατηρείται και αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο σύμφωνα με τον κ. Ταπάκη παρατηρήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, γύρω στις 3:40 μ.μ., όπου έφτασε στα 990 μεγαβάτ (MW) περίπου.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται μέχρι στιγμής σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου η μέγιστη κατανάλωση ηλεκτρισμού του καλοκαιριού έφτασε τα 1240 MW, η οποία ήταν και η μέγιστη όλων των εποχών.

Όπως εξήγησε, πέρσι στις 5 Αυγούστου σημειώθηκε ρεκόρ της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αυξημένη κατανάλωση παρατηρήθηκε και για αρκετές μέρες του Ιουλίου και Αυγούστου, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατούσε.

Ερωτηθείς για τις περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο κ. Ταπάκης είπε ότι πρόκειται για τις αστικές περιοχές, στις οποίες οι θερμοκρασίες είναι και συνήθως πιο αυξημένες.

Υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς μπορεί να καλύψει αδιάλειπτα τη ζήτηση που απαιτείται.

Σε ερώτηση κατά πόσο αντέχει το σύστημα στο ενδεχόμενο υπερφόρτωσης, ο κ. Ταπάκης απάντησε πως υπάρχει επάρκεια, καθώς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατές μονάδες ενισχύει σημαντικά και η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νοουμένου ότι δεν υπάρχουν έκτακτες ή απρόβλεπτες βλάβες σε μονάδες παραγωγής.

Πρόσθεσε ακόμα ότι και σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών. Παράλληλα όμως, απηύθυνε έκκληση στο κοινό για εξοικονόμηση ενέργειας, όσο το δυνατό γίνεται.

Της Ελένης Χαραλάμπους