You are here

Συμφωνία για κοιτάσματα πετρελαίου

18/07/2002 12:24
Το Υπουργικό άναψε το πράσινο φως στον Ρολάνδη

Υπογράφεται οριστικά η συμφωνία για την οικονομική ζώνη Κύπρου – Αιγύπτου που αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής των δύο χωρών.

Αποκλειστικές πληροφορίες της SW αναφέρουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση του ενέκρινε την εισηγητική έκθεση της εξ υπουργών επιτροπής, η οποία διορίστηκε πέρσι για να μελετήσει διεξοδικά το όλο θέμα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στον αρμόδιο υπουργό Εμπορίου- Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη να προωθήσει τις διαδικασίες για υπογραφή τελικής συμφωνίας με τον ομόλογο του της Αιγύπτου αμέσως μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές. Η συμφωνία, η οποία θα έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την Κύπρο, αναμένεται να συνομολογηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αρμόδια πηγή δήλωσε στην SW ότι τα οικονομικά οφέλη της Κύπρου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου εντός της οικονομικής της ζώνης, θα είναι σημαντικά και πρόσθεσε:

«Δεν εγείρεται θέμα κατά πόσο θα υπάρξουν επαρκή κοιτάσματα ή όχι. Τα κοιτάσματα είναι επαρκή. Αυτή είναι η επιστημονική πληροφόρηση που έχουμε, τόσο από πλευράς Αιγύπτου, όσο και από τις δορυφορικές εικόνες που είναι στη διάθεση μεγάλων πετρελαιοειδών οργανισμών».

Συναφείς πληροφορίες μας επισημαίνουν ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανόρυξη και άντληση κοιτασμάτων πετρελαίου, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, παραχωρώντας στην κυπριακή Δημοκρατία ετήσια αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών.

Το ποσό ασφαλώς θα συγκεκριμενοποιηθεί δεδομένου ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με κάποια εκ των εταιριών αυτών. Προϋπόθεση για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί η προστασία των οικονομικών της συμφερόντων και γι’ αυτό η αμερικανική εμπλοκή έχει τη δική της σημασία. Εν πάση περιπτώσει, οι πληροφορίες μας τόνιζαν ότι ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων επιδεικνύουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ρωσία. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν το τέλος του έτους και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι εν λόγω αποφάσεις θα είναι καθαρά πολιτικές σταθμίζοντας ένα σημαντικό παράγοντα. Τη διασφάλιση μόνο των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου σε συνάρτηση με την προστασία του ολόκληρου του νησιού από οποιαδήποτε άλλη ξένη παρέμβαση…