You are here

Συμφώνησαν με την AHK

14/11/2017 12:38
Σε διευθέτηση με το ΔΣ και τις συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κατέληξε η κυβέρνηση όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου, στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο προεδρικό μέγαρο, σύσκεψης με τις συντεχνίες της ΑΗΚ και τον πρόεδρο και τον αντιπροέδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, στην παρουσία του υπουργού ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «έγινε μια εποικοδομητική, ζωντανή συζήτηση πολλές φορές και παρόλες τις διαφωνίες που αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν καταφέραμε να φτάσουμε σε μια διευθέτηση όπου ουσιαστικά θα εργαστούμε από κοινού με τις συντεχνίες και το ΔΣ της ΑΗΚ για να βελτιώσουμε το έγγραφο αρχών που ετοιμάστηκε από τη ΡΑΕΚ και το υπουργείο για την ανεξαρτητοποίηση του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και βεβαίως το υπουργείο δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν να ενδυναμώσουν την ΑΗΚ ως καθετοποιημένη επιχείρηση στην ιδιοκτησία του κράτους με τρόπους όπως η συμμετοχή του οργανισμού στις υποδομές για το φυσικό αέριο, η συμμετοχή στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει προκηρυχθεί ή με άλλους τρόπους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια.

Έχει διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία του διαχειριστή συστήματος παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ ως ιδιοκτήτης συστήματος μεταφοράς.

Ταυτόχρονα θα επιδιωχθούν και οι απαραίτητες παρεκκλίσεις από την ΕΕ και με δηλώσεις πολιτικής του υπουργείου».

Ερωτηθείς είπε ότι «το ουσιαστικό αίτημα των συντεχνιών δεν ήταν να αποτραπεί το άνοιγμα της αγοράς αλλά να παραμείνει μια ΑΗΚ ανταγωνιστική, δυνατή που να βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που εξάλλου συνάδει με την πολιτική της κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. υπουργός εξήρε την εποικοδομητική στάση των συντεχνιών της ΑΗΚ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με καλή διάθεση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».