You are here

Τα σχέδια χορηγιών του 2022 για πράσινη ενέργεια

28/11/2021 06:00

Δύο νέα σχέδια χορηγιών και πέντε από τα υφιστάμενα σχέδια υπολογίζεται ότι θα προκηρύξει εντός του 2022 το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε), όπως αναφέρθηκε την περασμένη Τρίτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Ένα από τα δύο νέα σχέδια που θα προκηρυχθούν εντός του 2022 αφορά στο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών από ευάλωτους καταναλωτές, με εκτιμώμενη δαπάνη τα €5 εκατ. Η προκήρυξη του σχεδίου εντάσσεται στο 2021, όμως οι πληρωμές θα γίνουν εντός του 2022.

Το δεύτερο νέο σχέδιο χορηγιών αφορά στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ και ΕΞΕ από τοπικές αρχές και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη το €1 εκατ., με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται μέσω του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα υφιστάμενα σχέδια που θα συνεχιστούν ή θα επαναπροκηρυχθούν το 2022 αφορούν μεταξύ άλλων:

- Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης σε κατοικίες, με το κονδύλι που θα διατεθεί να ανέρχεται σε €7 εκατ. Το σχέδιο είναι υφιστάμενο και θα συνεχιστεί και το 2022.

-Το σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων/ συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικίες, το οποίο τρέχει σχεδόν κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι το 2022 θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό τις €300 χιλ.

- Επέκταση του Σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων – Το σχέδιο θα αναβαθμιστεί και θα γίνει πιο προσιτό στους καταναλωτές.

-Σχέδιο χορηγιών για προώθηση των ενεργειακών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για υφιστάμενο σχέδιο το οποίο θα τρέξει και το επόμενο έτος.

- Χρηματοδότηση έργων εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών περιοχών Τρόοδους, με εκτιμώμενη δαπάνη τις €600 χιλ. 

Τα βασικά Σχέδια Χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, για τα έτη 2022-2024 και ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό του Ταμείου περιλαμβάνεται κονδύλι το οποίο ανέρχεται στα €5,1 εκατ. για το 2022, στα €5,6 εκατ. για το 2023 και στα €6,1 εκατ. για το 2024.

Σε ότι αφορά τις αιτήσεις για χορηγίες μέσω των σχεδίων του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, που υποβλήθηκαν κατά το 2020, αυτές παρουσιάζουν αύξηση κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή, οι αιτήσεις έφτασαν τις 5768 το 2020, ενώ οι πληρωμές για το ίδιο έτος έχουν αυξηθεί κατά 161% φτάνοντας στα €6 εκατ.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, οι αιτήσεις υπολογίζεται να φτάσουν τις 4 χιλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους