You are here

Τα τρία σενάρια για φυσικό αέριο στην Κύπρο

24/07/2002 13:05
Επαφές Ρολάνδη με ΝΕΧΑΝΤ και Αίγυπτο

Τρία σενάρια εξετάζει το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφορικά με την εισαγωγή φυσικού αερίου στη Κύπρο, δήλωσε ο Νίκος Ρολάνδης ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε, αφενός, με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας NEXANT, η οποία είναι σύμβουλος της Δημοκρατίας επί θεμάτων φυσικού αερίου, αφετέρου δε, με τεχνική αποστολή που εστάλη από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Ρολάνδης, η αμερικανική εταιρία προχώρησε και σε κοστολογήσεις για το κάθε ένα από τα τρία σενάρια, με ταυτόχρονη υποβολή εισηγήσεων για τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζει η κάθε προοπτική, απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει τα ποσά των κοστολογήσεων. Πρόσθεσε, ότι «είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», επεσήμανε ωστόσο, ότι η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί και υπό το φως, του ενδεχομένου να «βρει» η Κύπρος δικό της φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο αφορά, το ενδεχόμενο μεταφοράς με υποβρύχιο αγωγό φυσικού αερίου, δεύτερο σενάριο, τη μεταφορά σε υγροποιημένη μορφή φυσικού αερίου σε ειδικό «τερματικό» για αποϋγροποίηση το οποίο θα δημιουργηθεί και τρίτο σενάριο, η εισαγωγή υγραερίου LPG.

Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε και υποβλήθηκαν προς τους αμερικανούς συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν ειδικότερα τη προοπτική δημιουργίας περιφερειακού κέντρου μαζί με τέσσερις άλλες χώρες της περιοχής για το φυσικό αέριο στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα για τις χρήσεις του φυσικού αερίου στην Κύπρο, θα δοθεί στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και κατά δεύτερον στη βιομηχανία. Διευκρίνισε ότι η χρήση του φυσικού αερίου για οικιστική χρήση θα εξεταστεί πολύ αργότερα, προσθέτοντας όμως ότι η Αιγυπτιακή αποστολή έθεσε στη σημερινή συνάντηση τους το θέμα αυτό.

Με την αιγυπτιακή αποστολή, συζητήθηκαν τεχνικά θέματα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού από την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία μέσω Ιορδανίας.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τις επαφές και τις συζητήσεις με την ομάδα πραγματογνωμόνων της NEXANT ως προκαταρκτική και τόνισε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δουλεύει πάνω στη βάση ότι θα υπάρξει φυσικό αέριο στην Κύπρο μέχρι το 2006-2007.

Του Κυριάκου Κυριακίδη