You are here

Τέλος εποχής για το Διυλιστήριο

22/04/2004 17:53
Ύστερα από 32 χρόνια λειτουργίας, το Κυπριακό Διυλιστήριο Πετρελαίου, μια από τις λίγες μονάδες βαριάς βιομηχανίας που διαθέτει η Κύπρος, τερματίζει απόψε τη λειτουργία του. Η φλόγα στην καμινάδα του, αναμένεται ωστόσο πως θα καίει για ακόμα 2 περίπου μέρες.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του διυλιστηρίου Μάριος Μιλτιάδους στη StockWatch, η αποψινή βάρδια θα προβεί «με ανάμεικτα αισθήματα» στη διύλιση των τελευταίων ποσοτήτων αργού πετρελαίου με την οποία θα τερματιστεί η λειτουργία του διυλιστηρίου. Ακολούθως, συνέχισε, θα αρχίσει η μετατροπή της μονάδας σε αποθηκευτικούς χώρους για καύσιμα. Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Οι εργασίες μετατροπής του διυλιστηρίου σε αποθηκευτικούς χώρους προνοούν αρχικά τον καθαρισμό και μετατροπή των δεξαμενών που μέχρι σήμερα αποθήκευαν αργό πετρέλαιο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αποθηκεύσουν άλλα καύσιμα, την αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας, κατασκευή υποθαλάσσιου συστήματος διασωλήνωσης για την εκφόρτωση των καυσίμων κ.ά.

Ως αποθηκευτικός χώρος για καύσιμα, το διυλιστήριο θα λειτουργεί μέχρι το 2010, οπότε προβλέπεται πως θα έχει συμπληρωθεί η ανέγερση του Κέντρου Ενέργειας στο Βασιλικό. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μάριο Μιλτιάδους, οι εταιρείες έχουν φροντίσει για την τακτική παραλαβή πετρελαιοειδών από το εξωτερικό. Το όφελος από τον τερματισμό της λειτουργίας του διυλιστηρίου, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να το αισθάνονται από τον Ιούνιο και μετά.

Του Στέλιου Ορφανίδη