You are here

Τέλος στη μολυβδούχο βενζίνη από το 2004

07/10/2002 15:00
Μολυβδούχος βενζίνη, τέλος. Αρχές του 2004 ολόκληρη η παραγωγή του Διυλιστηρίου της Λάρνακας θα είναι σε αμόλυβδη βενζίνη και αποθειωμένο πετρέλαιο, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία που ετοιμάζει το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφορικά με τις προδιαγραφές των πετρελαιοειδών, προβλέπει την απαγόρευση της εμπορείας μολυβδούχου βενζίνης με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από την 1/1/2004.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με το οποίο απορρίπτονται επικρίσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τύπο, κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του Νίκου Ρολάνδη, με αφορμή την ύπαρξη ποσοστών μολύβδου σε λαχανικά. «Ύστερα από σχετική συμφωνία με το Δήμο Λάρνακας, την οποία υπέγραψε ο κ. Ρολάνδης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «άρχισαν όλες οι αναγκαίες ενέργειες αναβάθμισης του διυλιστηρίου, ώστε μέχρι τις αρχές του 2004 ολόκληρη η παραγωγή του να είναι σε αμόλυβδη βενζίνη και αποθειωμένο πετρέλαιο.

Η μολυβδούχος βενζίνη, προστίθεται, χρησιμοποιείτο στην Κύπρο για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν, ενώ η εισαγωγή αμόλυβδης βενζίνης άρχισε από το 1992 και από το 1998 όταν ανέλαβε το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο κ. Ρολάνδης, το Κυπριακό Διυλιστήριο πετρελαίου, προέβη στις δέουσες τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις του και το 30% περίπου της παραγωγής του σε βενζίνη είναι αμόλυβδη. Σημειώνεται ότι, σήμερα, το 50% της κατανάλωσης βενζίνης είναι σε αμόλυβδη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη