You are here

Θα διασφαλίσουμε τα κοιτάσματα πετρελαίου

23/03/2002 11:07
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ρολάνδη στο Κάιρο

Κύπρος και Αίγυπτος καθορίζουν και επίσημα με διακρατική συμφωνία την ίση απόσταση της οικονομικής ζώνης των δύο χωρών για οριστική διασφάλιση των συμφερόντων τους σε σχέση με τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στη θαλάσσια τους περιοχή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της STOCKWATCH στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη που άρχισε χθες στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν και οι τεχνοκρατικές διαδικασίες για υπογραφή της συμφωνίας ίσης απόστασης της οικονομικής ζώνης των δύο κρατών γεγονός το οποίο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κύπρου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κατά βάση, τα μεγάλα κράτη παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των οικονομικών συμφερόντων στην οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης με γειτονικά κράτη, είτε από ξηράς, είτε από θαλάσσης και όχι μόνο. Έτσι, η επίσκεψη Ρολάνδη στην Αίγυπτο, προσλαμβάνει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις από μία οποιαδήποτε επίσημη επίσκεψη ενός υπουργού σε μία χώρα…

Αρμόδιοι παράγοντες πάντως, δήλωναν στην SW ότι η επιτυχία της Κύπρου είναι ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας, καθώς με τη διακρατική συμφωνία Κύπρου -Αιγύπτου δημιουργείται ένα εξαιρετικά καλό προηγούμενο στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες της 'SW', η κυπριακή κυβέρνηση θα συνάψει παρόμοιες διακρατικές συμφωνίες ίσης απόστασης σε θέματα οικονομικών ζωνών με τη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.