You are here

Θέρμανση: Με πλειοψήφια μείωση 3 σεντ

13/11/2004 15:06
H πλειοψηφία των μελών της βουλής των αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 3 σεντ το λίτρο. Την ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τους φόρους κατανάλωσης καθώς και των κανονισμών υποστήριξαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και o Ντίνος Μιχαηλίδης του ΑΔΗΚ (30 βουλευτές). Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ καθώς επίσης, ο Χρίστος Κληρίδης των Νέων Οριζόντων, η Ανδρούλα Βασιλείου των ΕΔΗ και Γιώργος Περδίκης των Oικολόγων (15 βουλευτές) τήρησαν αποχή.

Προηγουμένως το νομοσχέδιο του Yπουργείου Oικονομικών τέθηκε ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εμπορίου και βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα κατατιθέντα στοιχεία τα αποτελέσματα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις από άποψη εσόδων σε σχέση με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και αναφορικά με τα έσοδα που αρχικά προυπολογίσθηκαν, καταλήγουν σε μείωση των κρατικών εσόδων κατά £7,5 εκ. περίπου.

Να σημειωθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του Yπουργείου Oικονομικών αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε υιοθετήσει πέρσι σχέδιο επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών για τη χειμερινή περίοδο 2003-2004 και προς το σκοπό αυτό είχε διατεθεί από το κράτος ποσό ύψους £11,6 εκ. Επεξηγώντας στις δυό επιτροπές τους λόγους λήψης νέων αποφάσεων σε σχέση με το όλο θέμα ο Yπουργός Oικονομικών δήλωσε ότι το εν λόγω σχέδιο επιδότησης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού δεν επιτεύχθηκε δίκαιη κατανομή της επιδότησης, παρουσιάστηκαν δε ταυτόχρονα στρεβλώσεις και υψηλό διοικητικό κόστος. Συνέβαλε επίσης στην επιδείνωση του δημοσίου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό οι εν λόγω αδυναμίες οδήγησαν σε επανεξέταση του θέματος από το Yπουργείο Oικονομικών, το οποίο αποφάσισε την προώθηση λύσης για μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα χρήσης φθηνότερου πετρελαίου απ’ όλους τους καταναλώτές, χωρίς ταυτόχρονη μετακύλιση της μείωσης του σχετικού φόρου κατανάλωσης επί του εν λόγω πετρελαίου στα καύσιμα κίνησης. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης και τη χρήση δύο ανεξάρτητων χρωμάτων, ένα για το χρωματιστό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για σκοπούς θέρμανσης και για βιομηχανική χρήση και το άλλο για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς και στη ναυτιλία, μηχανισμός που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με βάση σχετικούς κανονισμούς. Από την πλευρά του ο Yπουργός Eμπορίου Bιομηχανίας και Tουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι μετά απο διαβουλεύσεις με τις εταιρίες πετρελαιοειδών διαφάνηκε θα προβούν σε μειώσεις των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο και βενζίνη) οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.

Ο Yπουργός Oικονομικών Μάκης Κεραυνός συμπλήρωσε ότι έχει επίσης αποφασισθεί από την κυβέρνηση η παροχή ειδικών επιδομάτων θέρμανσης (£0,6 εκ.) σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού όπως είναι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Του Λεύκου Χρίστου