You are here

Τι αποφάσισε το Υπουργικό για φυσικό αέριο (1)

06/06/2007 15:38
Την επίσπευση της προκήρυξης προσφορών για την εγκατάσταση χερσαίου σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου αποφάσισε σήμερα ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με στόχο την εξυπηρέτηση της οικονομίας και την εξασφάλιση όσο το δυνατό φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος για τον Κύπριο καταναλωτή, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα να προχωρήσει στην αναζήτηση προσφορών για εγκατάσταση χερσαίου σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και σε διαγωνισμό αναζήτησης προσφορών για προμήθεια φυσικού αερίου με την πλωτή μέθοδο και για περίοδο μέχρι πέντε χρόνων.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Πάλμας, «με τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική χρονική απόσταση μεταξύ της συμπλήρωσης του χερσαίου και της ανάγκης που προκύπτει από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου από το 2009».

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, συνέχισε ο κ. Πάλμας, το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε όπως, στο μεσοδιάστημα αυτό, επιδιώξει να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τις ανάγκες του τόπου, νοουμένου ότι, από την ενδιάμεση αυτή λύση θα προκύψουν συμφέρουσες τιμές προς όφελος της οικονομίας και του καταναλωτή».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή της ΑΗΚ στην όλη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση εάν στη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε καθόλου το θέμα των ενστάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και κατά πόσον η απόφαση αυτή του Υπουργικού συνάδει με την εισήγηση του ΔΣ της ΑΗΚ, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται πρώτα οι αντιδράσεις των συναρμόδιων φορέων στην απόφαση αυτή και μετέπειτα θα υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα διάφορα συναφή θέματα.

«Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω», πρόσθεσε, «είναι πως για τις τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά και το αρμόδιο όργανο για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι καθαρά το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς εάν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του υπουργού Εμπορίου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα, τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους και αναλόγως εμείς θα τοποθετούμαστε».

Γ.Χ.