You are here

Α. Βύρας: «Casus belli» οι εγκαταστάσεις υγραερίου από 30 Ιουνίου

22/09/2020 13:00

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο δήμαρχος  Λάρνακας Ανδρέα Βύρας, ότι ο δήμος θα χρησιμοποιήσει όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που διαθέτει για τερματισμό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου εάν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 δεν εγκαταλείψουν την περιοχή, της Λάρνακας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου κα υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού, ο κ. Βύρας, διαμήνυσε ότι «το δημοτικό συμβούλιο, ο κόσμος, τα σκυβαλοφόρα δεν πρόκειται να δεχθούμε απο τις 30 Ιουνίου οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου οι οποίες δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη από την περιοχή του παραλιακού μετώπου Λάρνακας Ορόκλινης λόγω κάποιων προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημική κρίση».

Ο κ. Βύρας, έστειλε το μήνυμα ότι «το δημοτικό συμβούλιο, ο κόσμος, τα σκυβαλοφόρα μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου οι οποίες δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη από την περιοχή του παραλιακού μετώπου Λάρνακας Ορόκλινης λόγω κάποιων προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημική κρίση».

Τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για την εταιρεία ότι δεν θα υπάρχει γκάζι στην αγορά διότι θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι τότε οι μονάδες στο Βασιλικό. Άρα από τις 30 Ιουνίου για το δημοτικό συμβούλιο μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες θα αποτελεί Casus belli η παραμονή τους».

Σημείωσε ότι οι  πιο πάνω αποφάσεις θα κοινοποιηθούν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους εμπλεκόμενους υπουργούς, στα κυβερνητικά τμήματα και στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Ο κ. Βύρας, ανέφερε επίσης ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τη μεταφορά της ασφάλτου από τις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ σε άλλο χώρο το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2021, λέγοντας ότι «ο δήμος θα λάβει επίσης όλα τα έννομα και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεση του για τον τερματισμό της λειτουργίας αποθήκευσης ασφάλτου στη Λάρνακα με ότι αυτό συνεπάγετα».

Επεσήμανε, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις προθέσεις του δήμου Λάρνακας, κατά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου στις 31/8/2020.

Ανησυχία για κρούσματα κορωνοϊού

Ο κ. Βύρας, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο υγείας προβληματίζεται για τις αλυσίδες κρουσμάτων στη Λάρνακα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη πόλη, όπως έγινε πριν λίγο καιρό στη Λεμεσό, αν δεν περιοριστεί το πρόβλημα.

 Σημείωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος παραδέχθηκε «πως το υπουργείο και η επιδημιολογική ομάδα προβληματίζονται με το θέμα των διαφόρων αλυσίδων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Λάρνακα. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για λήψη τοπικών μέτρων για τη πόλη προτού οριστικοποιηθεί το πρόβλημα».

Παραδέχθηκε ότι «μερικές από τις αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων στη Μητρόπολη, στη Νέα Σαλαμίνα και στις Φοινικούδες, εξετάζονται αλλά σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα και τις επόμενες μέρες, είναι πιθανόν να επιβληθούν ορισμένα μέτρα».

Υπενθύμισε ότι «ήδη το υπουργείο υγείας ζήτησε όπως όλοι όσοι επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες τη Μητρόπολη Κιτίου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να ξεκαθαρίσει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει».

Της Ηρώς Ευθυμίου