You are here

Βύρας: Εντός χρονοδιαγραμμάτων η μετακίνηση εγκαταστάσεων καυσίμων

12/11/2019 10:42

Την εκτίμηση ότι φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας ήταν και παραμένει πάντα ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης αλλά και της επαρχίας Λάρνακας. Όπως είπε, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που εμπορεύονται πετρελαϊκά προϊόντα, ορίσθηκαν η μετακίνηση εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων τον Δεκέμβριο του 2019 και η μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου τον Δεκέμβριο του  2020.
 
Εξήγησε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές, μία διυπουργική και μία καθοδηγητική, οι οποίες συνέρχονται σε τακτές συνεδρίες και παρακολουθούν και συντονίζουν τις ενέργειες τόσο των Κυβερνητικών Τμημάτων όσο και των εταιριών. Οι εταιρείες και το κράτος, ανέφερε, εργάζονται ουσιαστικά στους στόχους που έχουν τεθεί για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό και άρχισαν ήδη να επενδύονται σημαντικοί πόροι στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.
 
Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι μέχρι σήμερα διαπιστώνεται ότι τόσο οι εταιρείες όσο και το κράτος προβαίνουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Για τα υγρά καύσιμα ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες οι οποίες επέλεξαν να μην προχωρήσουν άμεσα με κατασκευή δικών τους εγκαταστάσεων στη περιοχή Βασιλικού, αλλά να φιλοξενηθούν σε εγκαταστάσεις άλλων εταιριών», ανέφερε.
 
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι δύο άλλες εταιρείες εκτελούν με γρήγορους ρυθμούς κατασκευαστικά έργα για εγκαταστάσεις των προϊόντων τους, τα οποία φαίνεται ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
 
Αναφορικά με το υγραέριο, είπε ότι μία κοινοπραξία τριών εταιρειών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για εξασφάλιση της άδειας οικοδομής και έχει προχωρήσει σε παραγγελία του κυρίως εξοπλισμού, ενώ τέταρτη εταιρεία προχωρεί παράλληλα δικές της ανεξάρτητες ενέργειες.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης παρουσιάζονται κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα, μερικές από τις οποίες μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες, αλλά από κυβερνητικής πλευράς έχουμε τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών, ότι κάποιες καθυστερήσεις είναι δυνατόν να απορροφηθούν και να μην επηρεάσουν τα τελικά χρονοδιαγράμματα». Ο Δήμος Λάρνακας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα θέματα μετακίνησης των υγρών καυσίμων και του υγραερίου και είναι έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
 
Ωστόσο, συνέχισε, «παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα θέματα όπως η κατασκευή  του αγκυροβολίου για τα οποία το Υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τους εμπλεκόμενους για οριστική προώθηση. Ακόμα αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής η οποία θα δώσει το νέο στίγμα της προοπτικής για τη μελλοντική ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της περιοχής».