You are here

Ξεχωρίζει στην ΕΕ το μερίδιο αγοράς της ΑΗΚ

20/03/2022 06:00

Μόνο στην Κύπρο μία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριαρχεί στην εθνική παραγωγή ενέργειας, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνονται στις περισσότερες χώρες, από το 2013 όταν η Eurostat άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα.

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού παρουσιάζει διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το υψηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Κύπρο (100%), όπου μία μόνο εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (78%), την Κροατία (76%) και την Τσεχία (71%).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τρία κράτη μέλη: το Λουξεμβούργο (18%), την Πολωνία (17%) και την Ιταλία (16%).

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμάνθηκε από -40 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο Λουξεμβούργο (μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) έως -1 π.μ. στη Λιθουανία.

Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Φινλανδία, ενώ αυξήθηκε στη Βουλγαρία (+6 π.μ.), στην Τσεχία (+4 π.μ.), στην Ουγγαρία (+2 π.μ.) και στη Ρουμανία (+1 π.μ.).

 

 

Της Γεωργίας Χαννή