You are here

Υπεγράφη το καταστατικό East Mediterranean Gas Forum

22/09/2020 12:09

Το East Mediterranean Gas Forum (EMGF), είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Το ιδρυτικό καταστατικό του Φόρουμ υπεγράφη την Τρίτη στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής. Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή.

Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις της αργότερα στα ΜΜΕ, η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε την ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τα επτά ιδρυτικά μέλη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η ημέρα να είναι η απαρχή μιας πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Σημείωσε ότι εκτός από τις ιδρυτικές χώρες, συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές και εταιρείες από τις χώρες αυτές, εξηγώντας ότι οι εταιρείες συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές όπου και εκείνες έχουν ένα συνεχή διάλογο όσον αφορά τα εμπορικά θέματα.

«Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει στην περιοχή μας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τους περιβαλλοντικούς στόχους και την υπεύθυνη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων», είπε.

Τόνισε ότι το Καταστατικό είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές και επομένως μπορεί η οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να αποταθεί και να γίνει μέλος φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Επίσης, είπε ότι μπορούν διάφορες χώρες να γίνουν μέλη ως παρατηρητές και είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρξε σημαντική στήριξη και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις προσπάθειες αυτές και την ΕΕ, η οποία ήταν παρούσα στη σημερινή τελετή.

Ο στόχος, είπε η Υπουργός, είναι να αξιοποιηθούν από κοινού οι φυσικοί πόροι που αφορούν αρχικά το φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει και η πρόθεση να εξετάσουν κατά πόσον μπορεί σε δεύτερο στάδιο να προστεθούν και άλλα σημεία συζήτησης στο πλαίσιο του οργανισμού όπως είναι ο ηλεκτρισμός, οι ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα για συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προωθήσουμε τόσο τη συνεργασία στην αξιοποίηση όσο και τη συνεργασία στην εκμετάλλευση και στην εμπορική πτυχή, που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ενδεχομένως και άλλες πηγές ενέργειας», κατέληξε η Υπουργός.

Κοινή διακήρυξη

Το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum - EMGF), θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.

Αυτό αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που διαβάστηκε στο τέλος της διαδικτυακής τελετής υπογραφής η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, για την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού του περιφερειακού φόρουμ. Τα ιδρυτικά μέλη του φόρουμ είναι η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Τα κεντρικά γραφεία του Φόρουμ βρίσκονται στο Κάιρο.

Όπως αναφέρεται το EMGF έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διέλευσης, ώστε να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα και έναν δομημένο, συστηματικό πολιτικό διάλογο για το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην  περιοχή, προς όφελος και ευημερία των ανθρώπων της.

Το EMGF, σημειώνεται, θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των μελών του έναντι των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για δημιουργία εσόδων από τα αποθέματά τους και χρησιμοποίησης της υπάρχουσας και μελλοντικής υποδομής φυσικού αερίου μέσω συνεργασίας με τη βιομηχανία φυσικού αερίου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ των οποίων επενδυτές, εμπορευόμενοι και  χρηματοδοτικές οντότητες. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee -GIAC) στο πλαίσιο του EMGF τον Νοέμβριο του 2019, ως μόνιμη πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων επιχειρηματικών εταίρων.

«Το EMGF θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ευημερίας, σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας μέσω της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας».

Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του, το EMGF είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου να υποβάλει αίτηση ένταξης και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ως παρατηρητής, υπό την προϋπόθεση ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και στόχους με το EMGF και την αποδεδειγμένη προθυμία συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το EMGF εκτιμά την εποικοδομητική ανταπόκριση και την εκτενή υποστήριξη που έλαβε, όπως αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον πολλών διεθνών μερών και οργανισμών να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές του και στην εποικοδομητική συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα .

Με την ευκαιρία αυτή, το EMGF επαναλαμβάνει τη βαθιά εκτίμησή του προς την Αίγυπτο για την πρωτοβουλία της να ζητήσει την ίδρυση του EMGF, παρέχοντας τη μέγιστη υποστήριξη ως χώρα υποδοχής, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι .