You are here

Υπέρ της ελευθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρισμού ο Λιλλήκας

10/06/2003 18:20
Το κεφάλαιο ενέργεια αποτελεί ένα μεγάλο κεφαλαίο, αλλά το σημαντικότερο είναι η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τάκη Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας.

Γιώργος Λιλλήκας και Τάκης Χατζηδημητρίου εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εναρμονιστική νομοθεσία που αφορά τον τομέα της ενέργειας θα ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές στις 15 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει μια στρατηγική προσαρμογή στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κύπρος έναντι στην ΕΕ.

Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, συμπλήρωσε, θα αρχίσει η εφαρμογή της νομοθεσίας που θα αφορά το διορισμό Εκτελεστικής Αρχής και την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας της Εκτελεστικής Αρχής από τον Ρυθμιστή Αρχής που θα διοριστεί και την ελευθεροποίηση της αγοράς με βάση τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής για το σύνολο της ενέργειας, ελευθεροποίησης των τιμών των καυσίμων, προγραμματισμού σε σχέση με την αναβάθμιση του διυλιστηρίου και οριστικοποίησης ενός χρονοδιαγράμματος για την ελευθεροποίηση της εισαγωγής λιανικού εμπορίου των καυσίμων. Άλλα σημαντικά ζητήματα, πρόσθεσε, είναι η εισαγωγή υγραερίου και η διατήρηση αποθεμάτων για 60 ημέρες όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία.

Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας είπε, πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την εναρμόνιση και ότι σήμερα μπήκαν κάποια χρονοδιαγράμματα όσον αφορά μερικές σημαντικές εκκρεμότητες. «Το θέμα της ενέργειας είναι το μόνο που πράγματι είχε απορίες η ΕΕ, διότι δεν είχαμε προχωρήσει σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί, έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Τώρα παραμένει μόνο η ψήφιση του», σημείωσε.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ

Όσον αφορά το θέμα των αποθεμάτων, ο υπουργός Εμπορίου είπε πως έχει αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας στην ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, έτσι ώστε εάν δεν δημιουργηθεί η απαραίτητη οικοδομή στην Κύπρο να μπορέσουμε να διατηρούμε αποθέματα στην Ελλάδα, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει το ενοίκιο και τη διατήρηση αποθεμάτων σε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ.

Όμως, είπε, αυτό το ζήτημα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με την αναβάθμιση του διυλιστηρίου ή την μετατροπή του σε τερματικό εισαγωγής έτοιμων προϊόντων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως είχε δεσμευτεί έναντι των εργαζομένων στο διυλιστήριο ότι «αφού ολοκληρωθεί η μελέτη και υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία αυτοί θα ενημερωθούν πριν ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο» και ο ίδιος θα ακούσει τις απόψεις τους. Όπως είπε ο ίδιος τους έχει διαβεβαιώσει πως θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για τη λήψη απεργιακών ή άλλων μέτρων από τους εργαζόμενους από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση και έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, «κάτι που δεν είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη συμφωνία, που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για αναβάθμιση του διυλιστηρίου και κλείσιμο του το 2010».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθούν τα μέτρα των πρατηριούχων, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτό δεν εναπόκειται στη κυβέρνηση, σημειώνοντας πως σε κοινή σύσκεψη πρατηριούχων και εταιρειών είχε ζητήσει να οριστεί ένας τρίτος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για να κάνει μια συγκριτική μελέτη για τα κόστα και τα έσοδα των πρατηρίων, βάσει της οποίας, το Υπουργείο θα τους υποβάλει μια μεσολαβητική πρόταση για να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Από τη στιγμή που αυτή η πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί δεν μπορεί αυθαίρετα το Υπουργείο να ορίσει οποιαδήποτε τιμή από τη στιγμή που ξέρουμε ότι η οποιαδήποτε αύξηση στην προμήθεια των πρατηρίων θα μεταφερθεί αυτόματα με βάση το υφιστάμενο σύστημα στους καταναλωτές», είπε.