You are here

Έτος δοκιμασίας για ασφάλειες

06/11/2009 06:44
Το 2009 θα είναι έτος δοκιμασίας για την ευρύτερη οικονομία και κατ’ επέκταση για την ασφαλιστική βιομηχανία, με τον κλάδο των μηχανοκινήτων να δέχεται ήδη τους κραδασμούς από τις μειωμένες εγγραφές, είπε στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο πρόεδρος Φίλιος Ζαχαριάδης. Ήδη ο κλάδος μηχανοκινήτων δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω της μείωσης της εγγραφής νέων οχημάτων, ενώ οι αποδόσεις των επενδύσεων των εταιρειών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο κλάδος ζωής παρουσιάζει σχετική σταθερότητα σε σχέση με το 2008 και δεν αναμένεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η εγχώρια οικονομική ύφεση, η ασφαλιστική βιομηχανία εξέρχεται αλώβητη από τους περσινούς κλυδωνισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, παρά τη σοβαρότερη διεθνή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι δείκτες της ασφαλιστικής βιομηχανίας κινήθηκαν ικανοποιητικά τον περασμένο χρόνο. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ασφαλίστρων ήταν 9% σε σχέση με 11,5% το 2007, με το ολικό ποσό να αυξάνεται στα €743 εκ. (€682 εκ. το 2007).

Από τους δύο βασικούς κλάδους εκείνος των εργασιών ζωής επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική κρίση, με την παραγωγή νέων ασφαλίστρων του να επιβραδύνεται στο 6% (έναντι 11% το 2007). Για το γενικό κλάδο η επιβράδυνση ήταν σαφέστατα μικρότερη, με την παραγωγή ασφαλίστρων να καταγράφει ετήσια αύξηση 11,3% (12,6% το 2007). Παρά το αρνητικό περιβάλλον η βιομηχανία συνέχισε να παρέχει αυξημένα ωφελήματα, το ποσό των οποίων ανήλθε το 2008 στα €410 εκ. (€386 εκ.).

Με ικανοποίηση καταθέτουμε σήμερα, ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, ότι κατά το χρόνο που πέρασε η βιομηχανία ενίσχυσε σημαντικά την κοινωνική της παρέμβαση, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις με τους καταναλωτές και προωθώντας μία σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων. Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε ο Οδηγός Ασφάλισης για τους καταναλωτές ενώ η βιομηχανία συνεργάστηκε με αρμόδια κρατικά σώματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις για θέματα υγείας και καταπολέμησης του καπνίσματος, ασφάλειας στους χώρους εργασίας και προώθησης του θεσμού του φορέα εξώδικης επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, διαπιστώνονται αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της υποβολής απαιτήσεων. Κατά το 2008 ενισχύθηκαν οι ανησυχητικές τάσεις κατάχρησης του θεσμού της ασφάλισης μέσω της υποβολής δόλιων απαιτήσεων προς τις εταιρείες. Διατυπώνοντας τον προβληματισμό της βιομηχανίας, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι τα κρούσματα των προσπαθειών κατάχρησης του θεσμού εντοπίζονται σε αρκετούς κλάδους, όπως εκείνοι των μηχανοκινήτων, της περιουσίας, της υγείας και των εμπορευμάτων. Οι εξελίξεις αυτές, τις οποίες η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, οδηγούν σε τελική ανάλυση «στην αύξηση των εξόδων για τη βιομηχανία» και αναπόφευκτα σε ψηλότερα ασφάλιστρα.

Στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε επίσης ότι η απουσία στρατηγικής κατεύθυνσης στον ασφαλιστικό τομέα από πλευράς Πολιτείας σε νευραλγικούς τομείς, όπως εκείνοι των συντάξεων και της υγείας, καθηλώνει ουσιαστικά τη συνεισφορά της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Σήμερα η συνεισφορά αυτή βρίσκεται στο μόλις 4,5% του ΑΕΠ και συγκρίνεται με ένα ποσοστό πέριξ του 8% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απουσία δομημένου διαλόγου με τη βιομηχανία, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και η απροθυμία του κράτους να σταθεί στο πλευρό της επιχειρηματικής κοινότητας, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πλήρη ανάπτυξη της βιομηχανίας με βάση τις πραγματικές προοπτικές της εγχώριας αγοράς, είπε ο κ. Ζαχαριάδης.