You are here

Ζημιές και απολύσεις στη Liberty

12/11/2010 09:24
Ζημιές €8,4 εκ. καταγράφει το εννιάμηνο του 2010 η ασφαλιστική ζωής Liberty Life που «πληρώνει» βαρύ τίμημα της διασύνδεσής της με την Ασπίς έχοντας ήδη προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού.

Όπως τονίζεται στην ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης της εταιρείας, τα αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη χρεοκοπία της τότε μητρικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και των άλλων θυγατρικών της εταιρειών λόγω του ότι η Liberty είχε επενδύσει μεγάλα ποσά στις μετοχές και άλλες κινητές αξίες των εταιρειών αυτών οι οποίες έχασαν την αξία τους.

Επίσης, οι εργασίες της εταιρείας παρουσιάζουν μείωση 6,62 % με τα καθαρά ασφάλιστρα στα €7,5 εκ. σε σχέση με €8,1 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ζημιά από επανεκτίμηση ή και πώληση των περιουσιακών στοιχείων είναι της τάξεως των €8,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €2,9 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ζημία από μετοχές του ομίλου ΑΣΠΙΣ και συνδεδεμένων του εταιρειών δεν προβλέπεται να παρουσιαστεί στο μέλλον καθώς έχει σχεδόν μηδενιστεί η αξία τους.

Τα έξοδα πωλήσεων ανήλθαν στο €1,3 εκ. σε σχέση με €862,8 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 56,17%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι προμήθειες ύψους €472,3 χιλ. που αφορούν περιόδους πριν την 31/12/2009 χρεώθηκαν το 2010.

Τα λειτουργικά έξοδα της περιόδου ήταν στα €2,5 εκ. σε σχέση με €2,6 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας μείωση 1,74%. Η εταιρεία έχει πάρει μέτρα για τη περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων που περιλαμβάνει και τη σημαντική μείωση προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα των μέτρων μείωσης των λειτουργικών εξόδων θα είναι εμφανή το 2011 αν και αναμένεται η βελτίωση να καλύψει σε μικρό βαθμό και το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2010, σημειώνεται ότι θα επηρεαστούν από την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και των Διεθνών Αγορών. Πιθανή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών θα μειώσει τις ζημίες από επανεκτίμηση μετοχών.

Επίσης, τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των ασφαλιστικών εργασιών η οποία αναμένεται να ανακάμψει για το υπόλοιπο του 2010 και θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίσει τη μείωση των εργασιών της εταιρείας και να σημειώσει αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η εταιρεία προβλέπει ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι ζημιές θα μειωθούν κυρίως λόγω του ότι οι εργασίες θα αυξηθούν λόγω της συνήθους εποχιακής αύξησης που παρουσιάζει το τέταρτο τρίμηνο αλλά και λόγω προβλεπόμενης κεφαλαιουχικής αύξησης των επενδύσεων της εταιρείας.

Γ.Χ.


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.