You are here

Αναβάθμιση BOC από χρηματιστηριακούς οίκους

16/05/2006 11:11
Μετά την εκτόξευση της κερδοφορίας του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του έτους, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη μετοχή της τράπεζας, καταγράφοντας την «πέρα από κάθε προσδοκία» θετική πορεία του Συγκροτήματος.

UBS: £7,2 η μετοχή της BOC

Η ελβετική τράπεζα UBS εκτόξευσε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στις £7,2 από £6,03 που ήταν στην τελευταία της εκτίμηση, διατηρώντας τη σύσταση «Buy 1».

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, η αύξηση 132% που σημειώθηκε στα κέρδη της τράπεζας ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις τους. «Η αυξημένη κερδοφορία προήλθε από την ισχυρή αύξηση των εσόδων, από τη συγκράτηση του κόστους στο 2% καθώς και από τις χαμηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις», προσθέτουν.

Η UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για το κέρδος ανά μετοχή τα έτη 2006/2007/2008 από £0,25/£0,34/£0,45 σε £0,28/£0,38/£0,50.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να παρουσιάζει «ισχυρό» ενεργητικό, αύξηση καταθέσεων καθώς και βελτίωση απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Deutsche Bank: £5,60 η μετοχή

Στην αναθεώρηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου προέβη επίσης και η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα ανέβασε τον πήχη για τη μετοχή της Τράπεζας από £5,40 στις £5,60, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, τα αποτελέσματα που πέτυχε το Συγκρότημα το πρώτο τρίμηνο του 2006 ήταν κατά 27% πέραν από τις προσδοκίες τους. «Υπό το φως των θετικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, έχουμε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις αρχικές μας εκτιμήσεις για τα κέρδη του Συγκροτήματος το 2006, 2007 και 2008 κατά 10%, 6% και 4% αντίστοιχα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

P&K Research: Υπεράνω των εκτιμήσεων μας τα κέρδη

Τα θετικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατέγραψαν στην έκθεση τους και οι αναλυτές του ελληνικού χρηματιστηριακού οίκου P&K Research. «Τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου “υπερέβησαν” τις εκτιμήσεις μας και γι’ αυτό και διατηρούμε τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της προχωρώντας σε αναθεώρηση της τιμής στόχου από €8,0 σε €10,5», αναφέρουν.

Στην έκθεση τους, οι αναλυτές της P&K προβαίνουν σε αναθεώρηση των αρχικών τους εκτιμήσεων σε ότι αφορά το κόστος του Συγκροτήματος καθώς και στην ανάπτυξη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα προσωπικά και γενικά έξοδα στην Ελλάδα κατά περίπου 2%-3% και στην Κύπρο κατά 1%-2%. «Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα έπεσε τώρα στο 46,1% για το έτος 2008 από 51% που ήταν προηγουμένως», προσθέτουν.

«Αναμένουμε περαιτέρω επέκταση της θέσης της τράπεζας στην Κύπρο “ανεβάζοντας” τις εκτιμήσεις μας για το ρυθμό αύξησης των δανείων στο 13% από 11% που ήταν προηγουμένως για το 2006», συμπληρώνουν.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης σε Κύπρο και Ελλάδα κατά 3% και 4% αντίστοιχα, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων (κατά 10% το 2006 και 6% το 2007).

Ο οίκος αναθεώρησε ακόμη προς τα πάνω κατά 20% τις εκτιμήσεις για το καθαρό κέρδος του Συγκροτήματος το 2006 ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε από 18% προηγουμένως σε 21% το 2008.

Keefe, Bruyette & Woods Ltd: Μείωση στις επισφάλειες

Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, προέβη και ο αμερικάνικος χρηματιστηριακός οίκος Keef Bruyette & Woods. Συγκεκριμένα, ο οίκος ανεβάζει την τιμή-στόχο της μετοχής της BOC από £4 σε £4,75.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η βελτίωση της κερδοφορίας του Συγκροτήματος αποδίδεται στις χαμηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, στο περιορισμένο κόστος στην Κύπρο καθώς και στα αυξημένα άλλα εισοδήματα.

Egnatia: €9,00 η BOC

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BOC, η Egnatia Finance προχώρησε σε αναθεώρηση της τιμής στόχου για τη μετοχή (από €8,10 σε €9,00) καθώς και των εκτιμήσεων της για το κέρδος που θα επιτύχει το Συγκρότημα το 2006. Συγκεκριμένα, αναμένει από την Τράπεζα Κύπρου να σημειώσει κέρδη £139,3 εκ. από £124,6 εκ. που ανέμενε στην προηγούμενη της εκτίμηση.

Σύμφωνα με την Egnatia, το Συγκρότημα αναμένεται να ξεπεράσει τους αναθεωρημένους στρατηγικούς του στόχους για απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε ποσοστό 18% το 2008 και για κέρδη £120 εκ.

Σύγκρουση συμφερόντων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην έρευνα των οίκων αξιολόγησης υπάρχει ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων με την Τράπεζα Κύπρου, που ενδεχομένως να επηρεάζει την αντικειμενικότητα των εκθέσεων.

Οι επενδυτές καλούνται να εκλαμβάνουν τις εν λόγω εκθέσεις μόνο ως έναν από τους παράγοντες στον καθορισμό της επενδυτικής τους απόφασης.

Της Γεωργίας Χαννή