You are here

Σαρρής: £0,5 δισ. ετησίως για δημόσιες συμβάσεις

03/03/2006 15:27
Συνολικά £0,5 δισ. δαπανά κάθε χρόνο η Κύπρος, για τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούν έργα, προμήθειες και υπηρεσίες που ανατίθενται από τις αρχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο που διοργανώνεται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, με θέμα τις Δημόσιες Συμβάσεις και τίτλο «Η μεταφορά των νέων κοινοτικών οδηγιών στην κυπριακή έννομη τάξη», οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν
σημαντικό τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, βάσει διαθέσιμων στοιχείων , οι δημόσιες συμβάσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από 11% του κοινοτικού ΑΕΠ.

«Στην Κύπρο μέσω των δημοσίων συμβάσεων δαπανείται ετήσια ένα ποσό πέραν του £0,5 δισ. Αυτά τα μεγέθη τονίζουν την αναγκαιότητα αλλά και τη σημασία του ανοίγματος των δημοσίων συμβάσεων στον ανταγωνισμό, για την εξοικονόμηση του δημόσιου χρήματος», τόνισε.

«Γι΄ αυτό το λόγο, η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού και της διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων αποτελεί βασικό στόχο τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για βελτίωση του συνολικού συστήματος αναθέσεων για έργα, προμήθειες, αγαθά και υπηρεσίες, προωθώντας ενεργά πολιτικές και πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

«Μέσα στα πλαίσια αυτά», συνέχισε «έχουμε προχωρήσει στον ορισμό του Γενικού Λογιστηρίου ως την Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με στόχους την παραγωγή πολιτικής σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, τη διασφάλιση της τήρησης των νόμων και των κανονισμών από πλευράς ανατεθουσών αρχών στην Κύπρο και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε θέματα Δημοσίων Συμβάσεων στην ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, μέσα από την λειτουργία της Αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στο πεδίο εφαρμογής των δημοσίων συμβάσεων.

«Τόσο η πολυπλοκότητα όσο και η συνεχής μετεξέλιξη των κανονιστικών ρυθμίσεων επιβάλλουν τη συνεργασία μεταξύ όλων μας. Ο καθένας από εμάς έχει καθήκον να συμβάλει στην γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των δημοσίων συμβάσεων» υπογράμμισε.

Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων για τις αναθέσεις των δημοσίων συμβάσεων.

«Η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση αφ΄ ενός για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, αφ΄ ετέρου δε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», εξήγησε.

Η πρωτοβουλία για διοργάνωση του σεμιναρίου, εντάσσεται στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2005, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας, για συνεργασία σε τεχνικά θέματα από τα οποία και οι δύο πλευρές έχουν να επωφεληθούν, είπε ο Υπουργός.

Της Γεωργίας Χαννή