You are here

ΟΕΒ: SOS για δημοσιονομικά

14/08/2003 10:39
Μειώστε τις κλίμακες των νεοεισερχομένων στο δημόσιο

Απορρίπτει η ΠΑΣΥΔΥ

Τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο τομέα ζητεί με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει εκ μέρους της ΟΕΒ ο πρόεδρος της Βύρων Κρανιδιώτης, σημειώνεται ότι η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος – «από τα σημαντικότερα προβλήματα της οικονομίας» - πρέπει να αντιμετωπισθεί προτού δημιουργήσει «αποσταθεροποιητικές τάσεις σ’ όλη την οικονομία». Προς τούτο, η ομοσπονδία εισηγείται «ως πρώτο βήμα σωστής δημοσιονομικής πολιτικής, την επαναφορά στη Βουλή του θέματος της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία», ενόψει και της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ακόμη ότι «πέραν της ικανοποίησης των δεικτών του Μάαστριχτ η λήψη συγκεκριμένων μέτρων εξυγίανσης των δημοσιονομικών είναι και η ορθή οικονομική πολιτική που έπρεπε να ακολουθείτο έστω και αν δεν υπήρχαν τα κριτήρια αυτά».

Η ΟΕΒ υποστηρίζει επίσης την «εξίσωση» του ορίου αφυπηρέτησης στα 65 χρόνια, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και την υιοθέτηση ευέλικτου ωραρίου εργασίας. Καλεί δε την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει το ωράριο εργασίας τους με την εισαγωγή τριών, τουλάχιστον, εργάσιμων απογευμάτων. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι «κόστος της δημόσιας υπηρεσίας αυξάνεται ετησίως κατά 50-60 εκ. λίρες «χωρίς νέες μισθολογικές αυξήσεις».

Τις απόψεις της ΟΕΒ πάντως δεν συμμερίζεται και η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως συνάγεται από πρόσφατες τοποθετήσεις αξιωματούχων της, η ΠΑΣΥΔΥ δεν θεωρεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση από τις εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα.

Του Γιώργου Αγαπίου