You are here

Λιλλήκας προς Βασιλικό: Σταθμίστε τις αντιδράσεις

01/09/2004 10:27
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει σε καμία εταιρεία ή επιχειρηματία να συναλλάσσεται εμπορικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού με αντίστοιχες εταιρείες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Τα πιο πάνω δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε σχέση με την πρόθεση της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού να πωλεί τσιμέντο στα κατεχόμενα. Ο κ. Λιλλήκας δεν διέψευσε εκπρόσωπο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, ο οποίος χθες είχε δηλώσει πως οι ενέργειες της εταιρείας στο όλο θέμα έγιναν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Λιλλήκας, έχει καθήκον και να συνεργάζεται και να συμβουλεύει εάν κληθεί, τον επιχειρηματικό κόσμο για το ευαίσθητο αυτό θέμα που βρίσκεται μπροστά μας μετά και την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για το ελεύθερο εμπόριο της πράσινης γραμμής. Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός για το εμπόριο, σημείωσε πως η κάθε περίπτωση, εμπορικής συναλλαγής με επιχειρηματίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έχει τη δική της ιδιαιτερότητα.

Σε ερώτηση κατά πόσο η πώληση τσιμέντου σε μία περίοδο στην οποία ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα λειτουργεί σε βάρος των ελληνοκυπριακών περιουσιών αποτελεί ορθή ενέργεια, ο κ. Λιλλήκας είπε: «Είναι γι’ αυτό που είχα προαναφέρει ότι κάθε περίπτωση έχει τη δική της ευαισθησία. Και η πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος δημιουργεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Γι’ αυτό και ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να σταθμίζει τα δεδομένα».

Εξάλλου σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού είναι η Αρχιεπισκοπή και πρόσθεσε: «Το τσιμέντο αποτελεί το κύριο υλικό για τις οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες. Είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για να κτίζονται σπίτια και επαύλεις σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

Λ.Χ.