You are here

Βασιλικό: Επίσημες ευλογίες για πωλήσεις σε Τ/Κ

31/08/2004 13:08
«Σε συνεργασία, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας» καταβάλλει προσπάθειες η Τσιμεντοποιία Βασιλικού να διαθέσει τσιμέντο στην αγορά των κατεχομένων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Γιώργος Σιδέρης, η τσιμεντοβιομηχανία έχει δεχθεί και προτροπές από τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, όπως αποταθεί γραπτώς στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, πρέσβη Άντριαν βαν ντερ Μέερ σχετικά, ώστε να είναι δυνατή όχι μόνο η διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές αλλά και αντίστροφα. Μεταξύ του υπουργείου και της εταιρείας, πρόσθεσε ο Γιώργος Σιδέρης, υπήρξε «πλήρης ενημέρωση» για το θέμα.

Ταύτιση απόψεων με ανταγωνιστές

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο που ασκούσαν κριτική στην πρόθεση της προαναφερθείσας εταιρείας να προβεί σε διοχέτευση τσιμέντου στα κατεχόμενα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της ανταγωνίστριας, Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντου, Γιώργος Γαλαταριώτης ανέφερε στη StockWatch, ότι σε περίπτωση που το ελληνοκυπριακό τσιμέντο δεν πωληθεί στα κατεχόμενα, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα εισάγουν 250 χιλιάδες τόνους τσιμέντο από το εξωτερικό, δηλαδή τουρκικής και αιγυπτιακής προέλευσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού θα είναι αναγκασμένη να εξάγει μέρος της παραγωγής της στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα μπορούσε να πετύχει διαθέτοντας το τσιμέντο της στα κατεχόμενα.

Σε παρατήρηση ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι συμβάλλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα στο τσιμέντωμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, όπου τους μήνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα παρατηρείται μια αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα, ο Γιώργος Γαλαταριώτης ανέφερε ότι «βάσει της ίδιας λογικής θα έπρεπε να πάψουμε να επιτρέπουμε τη διοχέτευση ντοματών και αγγουριών από τα κατεχόμενα». Όσοι, συνέχισε, εισηγούνται τέτοιου είδους λύσεις, δεν εισηγούνται ποτέ καμία εναλλακτική λύση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «το να λες ‘όχι’ στα πάντα είναι αφορολόγητο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η StockWatch, δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα. Αρμόδια ωστόσο πηγή στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε στη StockWatch, ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για 30 χρόνια ήταν ότι λόγω της κατοχής δεν είναι δυνατή η διοχέτευση προϊόντων που παράγουν οι ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και της τουρκικής κυβέρνησης.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης Λάκης Τοφαρίδης, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Αυτή είναι η πρώτη πράξη που θα επαναφέρει τις δύο κοινότητες μαζί», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «αν δεν το θέλουμε αυτό, τότε τι θέλουμε λύση;».

Πάντως ο Σολομών Κουρουκλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για την πώληση τσιμέντου στα κατεχόμενα με τον ισχυρισμό ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από μη δικαιούχους.

Του Στέλιου Ορφανίδη