You are here

Φωνές για αποζημιώσεις ΜμΕ για έργα

24/11/2009 15:01
Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ζητούν δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χάνουν εισοδήματα από την κατασκευή οδικών ή άλλων έργων.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου μετά από διεξοδική συζήτηση του θέματος, αποφάσισαν να καλέσουν τους υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο πάγιο αίτημα των επηρεαζόμενων για αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Ανδρέας Μουσκάλης του ΑΚΕΛ, ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Βαρνάβα της ΕΔΕΚ και ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων επεσήμαναν ότι είναι θέμα λήψης πολιτικής απόφασης η καταβολή ή όχι των αποζημιώσεων γι’ αυτό όπως είπαν τον ερχόμενο Ιανουάριο θα κληθούν οι δύο υπουργοί να τοποθετηθούν οριστικά σε ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα των καταστηματαρχών.

«Πέραν της συμπάθειας των αρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών ήρθε ο χρόνος για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα» είπε, προσθέτοντας, ότι «υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οδηγηθεί στην χρεοκοπία και το κλείσιμο όταν τα έργα ξεπέρασαν τους έξι μήνες».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα έργα στη λεωφόρο Στρατηγού Τιμάγια στη Λάρνακα χρειάστηκαν πέρα των 2 χρόνων μέχρι να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Το ίδιο επεσήμανε συνέβηκε και στη Θεμιστοκλή Δέρβη και στην Ιφιγένειας – Αρμενίας στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες πόλεις.

Η ΠΟΒΕΚ είπε λόγω της κατάφορης αδικίας προς μια τάξη ανθρώπων εισηγείται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

-Μελέτη οικονομικών και εμπορικών επιπτώσεων παράλληλα με τις περιβαλλοντικές και μελέτες θορύβου

-Ενημέρωση των εμπορευόμενων τουλάχιστον ένα χρόνο πριν για την τελική ημερομηνία έναρξης/λήξης του έργου

-Κάλυψη ενοικίου για την περίοδο εκτέλεσης του έργου

-Αναστολή δανείων ή και άλλων υποχρεώσεων μέχρι τη λήξη των εργασιών

-Καταβολή εφάπαξ για επαναδραστηριοποίηση των επηρεαζόμενων εάν το έργο διαρκέσει πέραν των 12 μηνών

-Καταβολή χαμηλότοκου μακροχρόνιου δανείου με κυβερνητικές εγγυήσεις ίσων με το 20% του υψηλότερου τζίρου της τελευταίας τριετίας (για αποκατάσταση ανταγωνιστικότητας και δυνατότητας επιβίωσης της επιχείρησης).

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο εκπρόσωπος της επιτροπής καταστηματαρχών λεωφόρου Αγίου Παύλου, Μιχαλάκης Κωνσταντινίδης, κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο 26 επηρεαζόμενες επιχειρήσεις απέστειλαν επιστολή στους αρμόδιους φορείς και κόμματα ζητώντας αποζημίωσες λόγω της απώλειες των εισοδημάτων τους η οποία ανέρχεται μέχρι 50% λόγω των μακροχρόνιων έργων στην περιοχή τους.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να προϋπολογίζεται ξεχωριστό κονδύλι για αποζημίωση μέχρι 10% προς τους επηρεαζόμενους για έργα που κατασκευάζονται από την κυβέρνηση σε λεωφόρους, υπεραστικούς η εμπορικούς δρόμους.

Από μέρους του υπουργείου Συγκοινωνιών ο ανώτερος λειτουργός, Νίκος Ιακώβου, αναγνώρισε ότι καθημερινά ζουν το πρόβλημα των εμπορικών καταστημάτων τα οποία επηρεάζονται οικονομικά από την εκτέλεση έργων. Προς αυτή την κατεύθυνση είπε ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών λαμβάνει μέτρα τόσο στο στάδιο μελέτης και σχεδιασμού των έργων όσον και στο στάδιο εκτέλεσης και έφερε ως παράδειγμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συγκεκριμένα έργα.

«Για τον περαιτέρω κατατεμαχισμό των έργων στη λεωφόρο Ηρώων και Αγίου Παύλου καταβλήθηκε το ποσό των €375 χιλ., για την επίσπευση των έργων στη λεωφόρο Αρσινοής, καταβλήθηκε το επιπρόσθετο ποσό των €100 χιλ. και για την επίσπευση των έργων στη Θεμιστοκλή Δέρβη καταβλήθηκαν άλλες €160 χιλ.».

Ο κ. Ιακώβου, είπε επίσης ότι στα συμβόλαια συμπεριέλαβαν πρόνοια για σύμπτυξη των έργων ενώ έχουν αυξηθεί και οι ρήτρες για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έργων.

Ωστόσο, είπε το θέμα των αποζημιώσεων είναι θέμα πολιτικής απόφασης και έριξε το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών.

Από μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο αίτημα των βουλευτών για εκπόνηση μελέτης μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για άμβλυνση του προβλήματος. «Εξυπακούεται» επεσήμανε «μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση γι’ αυτό το μόνο που μπορεί να γίνει στο παρόν στάδιο είναι να συνεχιστούν οι ενέργειες από μέρους του υπουργείου Συγκοινωνιών για ελαχιστοποιήσει των ζημιών των επηρεαζόμενων».

Η εμπλοκή του γενικού λογιστηρίου στις διαδικασίες των έργων αφορά τρία στάδια εξήγησε η βοηθός γενική λογίστρια, Ρέα Γεωργίου.

Στις διαδικασίες προσφορών στο στάδιο εκτέλεσης του έργου όταν προκύπτουν απαιτήσεις για αλλαγές και στις πληρωμές.

«Η συμβολή του γενικού λογιστηρίου για προώθηση των έργων στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια έγινε προς την κατεύθυνση διασφάλισης των ίσων προσφορών ξεκαθαρίζοντας προς τους εργολάβους ότι πριν υποβάλλουν την προσφορά τους μεταξύ άλλων θα πρέπει να προκαθορίζουν και το χρονικό διάστημα ενός έργου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Ανδρέας Νικολάου, ανέφερε ότι αν και το υπό συζήτηση θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορίου εντούτοις όπως είπε θεωρεί δώρο άδωρο τη λήψη μέτρων για οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από μέρους του υπουργείου Εμπορίου όταν οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται.

Λέγοντας αυτά τάχθηκε υπέρ της αποζημίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν ένα έργο δεν εκτελείται στο καθορισμένο χρόνο.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ χαιρέτισαν τις προσπάθειες του υπουργείου Συγκοινωνιών για επίσπευση των έργων και ζήτησαν τη λήψη πολιτικής απόφασης για υιοθέτηση αποζημιώσεων προς τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες με επιμερισμό του κόστους μεταξύ του κράτους και των εργολάβων.

Της Ηρώς Ευθυμίου