You are here

Μάλτα καλεί Κύπρο για επιχειρηματικές συνεργασίες

11/06/2007 17:33
Ο Πρόεδρος της Μάλτας Έντουαρντ Φένεχ Αντάμι ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες σε Κύπρο και Μάλτα να ανταλλάζουν ιδέες και να πραγματοποιήσουν καινούργια επιχειρηματικά ανοίγματα, χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που οι χώρες τους έχουν να προσφέρουν.

Προσφωνώντας στην επιχειρηματική συνάντηση Κύπρου και Μάλτας που έγινε στο ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος της Μάλτας είπε ότι η διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων παρέχει μια εξαιρετική δυνατότητα για τις επιχειρηματικές κοινότητες των δυο χωρών για να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις και να αναζητήσουν νέα σύνορα συνεργασίας.

Η γεωγραφική θέση Κύπρου και Μάλτας αποτελούν την ιδανική βάση για συναλλαγές στον τομέα του εμπορίου και του μάρκετινγκ για διασυνοριακές χώρες και άλλες, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντάμι δήλωσε βέβαιος ότι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση γνωρίζουν τις προοπτικές που οι οικονομίες των χωρών τους έχουν να προσφέρουν και μπορούν να αναζητούν τρόπους προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πηγάζουν από τη στρατηγική γεωγραφική τους θέση στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Μάλτας είπε ότι οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν βρίσκονται στο νησί για να προβούν σε μια εκτίμηση του οικονομικού περιβάλλοντος της Κύπρου, με σκοπό να αναπτύξουν οικονομικές συνέργιες στο νησί και να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς για το αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών.

Σε χαιρετισμό του στην επιχειρηματική συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης είπε ότι οι σχέσεις Κύπρου και Μάλτας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με την ένταξή τους το Μάη του 2004 στην ΕΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ΕΕ παρέχει την ιδανική πλατφόρμα για περαιτέρω ενδυνάμωση όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου και Μάλτας.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι Κύπρος και Μάλτα με την ένταξή τους στην Ευρωζώνη θα ενισχύσουν τις διεθνείς επενδύσεις στις χώρες τους, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και των δυο χωρών.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ο αριθμός των Μαλτέζων που επισκέφθηκαν την Κύπρο αυξήθηκε το 2006 κατά 29,2% σε σύγκριση με το 2005, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Κυπρίων που επισκέφθηκαν την Μάλτα αυξήθηκε κατά το 2006 στο 65,5% σε σχέση με το 2005.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης σημείωσε ότι η συνεργασία των εμπορικών – βιομηχανικών επιμελητηρίων Κύπρου και Μάλτας «επιβάλλεται, γιατί με αυτό τον τρόπο προωθούμε τα κοινά μας συμφέροντα στην ΕΕ ως δυο μικρές νησιώτικες χώρες, οι οποίες βρίσκονται μακριά από το οικονομικό κέντρο της ΕΕ και που βασίζονται πρώτιστα στον τομέα των υπηρεσιών».

Γ.Χ.