You are here

Συμμετοχή ΚΕΒΕ στην ΟΚΕ

10/07/2006 10:45
Για τη σημασία που αποδίδει η Φινλανδία στα θέματα ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομάτης, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, την ολομέλεια προσφώνησε η Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της Φιλανδίας, κα Λεχτομάκι, η οποία αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Φιλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου 2006.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, η Φιλανδία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, της κατάρτισης και της επιχειρηματικότητας, (που αφορούν άμεσα την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σήμερα) με αποτέλεσμα να κατέχει την 1η θέση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο κ. Μαυρομάτης στην ομιλία του τόνισε τη σημασία του εμπορίου στην οικονομική ανάπτυξη των ανθρώπων. Για την περίπτωση της Κύπρου, ανέφερε, είναι απογοητευτικό που το νόμιμο εξαγωγικό εμπόριο για την Τ/κ κοινότητα δεν επετράπη να πραγματοποιηθεί από την Τ/κ ηγεσία, όπως πρόσφατα έγινε με την περίπτωση εξαγωγής Τ/κ πατατών από τη Λεμεσό. «Είναι λυπηρό που οι Τ/κ παραγωγοί στερήθηκαν των οικονομικών ωφελημάτων που θα είχαν από το εξαγωγικό εμπόριο των προϊόντων τους», πρόσθεσε.

«Το ΚΕΒΕ υποστηρίζει ότι η εξαγωγή Τ/κ προϊόντων από τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση των Τ/κ, την οποία επιδιώκει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και προνοείται από τη λειτουργία του κανονισμού για το εμπόριο δια μέσου της πράσινης γραμμής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ.Χ.