You are here

Η Cyta στην Αττική με… ψηλοτάκουνα

07/06/2010 17:00
Βλέψεις για επέκταση της Cyta Hellas και στην Αττική όπου δραστηριοποιούνται τα μεγαθήρια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών επιδιώκει η Cyta, αποκάλυψε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, Στάθης Κιττής, ζητώντας την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €10 εκ. για επενδύσεις στην Digimed.

Η Cyta Hellas, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, είναι θυγατρική της Digimed και ανήκει 100% στην Αρχή, ενώ κάτω από την ομπρέλα της Digimed βρίσκονται άλλες εννέα εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Κιττή, η Digimed είναι η «μητέρα όλων θυγατρικών και μέσω αυτής γίνονται όλες οι δραστηριότητες στις εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, το κονδύλι στοχεύει να κρατά τις εταιρείες σε λειτουργήσιμη κατάσταση».

Μέχρι το 2012 η Cyta Hellas θα είναι κερδοφόρα με στόχο να προσελκύσει 230 χιλ. πελάτες υποστήριξε ο κ. Κιττής, ο οποίος τόνισε, ότι «παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο τομέας των ευρωζωνικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών δεν αναμένεται να επηρεαστεί γιατί αυτός ο τομέας μπήκε στη ζωή όλων».

Η Cyta σαν εναλλακτικός παροχέας στην βόρεια κυρίως Ελλάδα και στην Κρήτη, υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΣ, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την Κύπρο.

Αποκάλυψε την ίδια ώρα ότι κάτω από το μικροσκόπιο συμβούλων του οργανισμού βρίσκονται οικονομικά προγράμματα για τη δημιουργία δικτύου και επέκτασης της Cyta στην Αττική, υποδεικνύοντας, ότι «θα πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο κάποιου ήδη δραστηριοποιημένου οργανισμού που φαίνεται ότι θα έχει τα πιο θετικά στοιχεία στην περίπτωση που θα μπορούσαμε να πάμε με συνεργασία».

Δύο είναι στόχοι του ημικρατικού οργανισμού είπε ο Πρόεδρος ΔΣ, σε περίπτωση που ο οργανισμός εισέλθει στην αγορά της Αττικής, είτε με συνεργασία με υφιστάμενη εταιρεία, είτε με αγορά υπογραμμίζοντας, ότι «εάν θα πάρουμε δίκτυο θα πρέπει να είναι κατάλληλο και συμβατό με τα δικά μας μηχανήματα και δεύτερο να είναι επιχειρησιακά έτοιμο με συνδυασμό μαζί μας για να μπορέσει να αποδώσει αμέσως».

Η Cyta τόνισε ο κ. Κιττής, δεν πρόκειται να συνεργαστεί ή να εξαγοράσει οργανισμό με εκατομμύρια χρέη πίσω του, είπε.

«Ψάχνουμε μια περίπτωση που δεν θα έχει επιβαρύνσεις και είναι για κοινή ωφέλεια των δύο οργανισμών, πιθανή συνένωση, εξαγορά με κάποιες μορφές που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε κερδοφόρα πολύ πριν το 2012».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές ενημερώθηκαν, ότι οι στόχοι της Cyta στην Θεσσαλονίκη και την Κρήτη έχουν επιτευφευχθεί.

Όπως αναφέρθηκε, στην Κρήτη ο οργανισμός βρίσκεται στην πρώτη βαθμίδα των αποτελεσμάτων, ενώ θετικά είναι τα αποτελέσματα σε σχέση με το επιχειρησιακό πλάνο στην Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτική της καλής πορείας που καταγράφει η Cyta Hellas στην Ελληνική αγορά τόνισε ο κ. Κιττής, είναι και η έγκριση δανείων με εγγύηση της Cyta Hellas, ύψους €50 εκ. από ελληνικές Τράπεζες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Απαντώντας στις καταιγιστικές ερωτήσεις των βουλευτών ο Πρόεδρος του ΔΣ, σημείωσε ότι το ποσό των €10 εκ. που ζητά ο οργανισμός να αποδεσμευθεί είναι ελάχιστο σε σχέση με το ολικό ποσό των δραστηριοτήτων της Cyta που αγγίζει το €0,5 δισ.

Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι το συμβούλιο θα μελετήσει το ενδεχόμενο επαναξιολόγηση της αποδοτικότητας θυγατρικών εταιρειών, υποδεικνύοντας ότι «είτε κάποιες εταιρείες θα βελτιωθεί η απόδοση τους, είτε κάποιες θα καταργηθούν».

Όλες οι θυγατρικές εταιρείες, σημείωσε ο κ. Κιττής, καταγράφουν κερδοφόρα πορεία με εξαίρεση την Emporion Plaza που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου στη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε την ανάγκη πολιτικού και κοινωνικού διάλογού για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.

Η Cyta είπε είναι ο μόνος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός κρατικός ή ιδιωτικός στην Ευρώπη που να λειτουργεί μέσα σε απηρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Υπέδειξε, ότι «είναι η μόνη εξαίρεση του κανόνα όπου είναι οργανισμός δημοσίου δικαίου» και πρόσθεσε, ότι «ο ανταγωνισμός είναι σπριντ των 100 μέτρων και έχει μεγάλη σημασία ποιος θα φύγει πρώτος στην εκκίνηση και ποιος θα τερματίσει πρώτος».

Χαρακτήρισε ταυτόχρονα τη Cyta ως μια πολύ αθλήτρια στον τομέα των επικοινωνιών σημειώνοντας, ότι «στο δρόμο ταχύτητας, στην εκκίνηση έχει να ανταγωνιστεί με τις άλλες αθλήτριες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που είναι στο βατήρα με τη στολή του σπριντ και η ΑΤΗΚ είναι με τα ψηλοτάκουνα και το κοστούμι το γυναικείο, παρά τις δυνατότητες που έχει αυτή η αθλήτρια, παρά τη τεχνογνωσία και τις ικανότητες, θα σκουντουφλήσει».

Προειδοποίησε δε ότι εάν δεν εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο του οργανισμού, θα βιώσει τα προβλήματα συμπληρώνοντας ότι «αν το κράτος θέλει να κρατήσει τη Cyta 100% στο κράτος, ας την κρατήσει, αλλά ας μην τιμωρεί την ΑΤΗΚ με ένα θεσμικό πλαίσιο που την φέρνει σε μειονεκτική θέση».

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δεσμεύθηκαν να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής η οποία θα εξετάσει και την αποδέσμευση κονδυλιού ύψους €1,3 εκ. το οποίο αφορά τις αμοιβές και τα κίνητρα του προσωπικού.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου