You are here

Κίνηση Αβέρωφ για μείωση επιτοκίων

22/09/2013 15:28
Νομοθετική ρύθμιση για τα ψηλά επιτόκια ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα. Ο πρόεδρος του Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της οικονομίας» τα ψηλά επιτόκια των τραπεζών και των συνεργατικών και είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση για μείωσή τους.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τους εργοδότες, ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία, να δώσουν προτεραιότητα στους Κύπριους εργαζόμενους και προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί αλλαγή των όρων εργασίας, να μην προκρίνουν αύξηση των ανέργων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη Λάρνακα, για τα δανειστικά επιτόκια, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως «εάν περιμένουμε από τις Τράπεζες και τα Συνεργατικά να μειώσουν τα επιτόκια είναι μία ψευδαίσθηση. Αυτό που παρατηρήσαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι σωστά έχουν μειωθεί τα καταθετικά επιτόκια ενώ τα δανειστικά αυξάνονται».

Πρέπει, συνέχισε, «να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση. Πιστεύω ακράδαντα και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται μεθοδικά σ’ αυτό το ζήτημα σε συνεργασία με τη Βουλή να κάνουμε και νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα δανειστικά επιτόκια είναι έγκλημα, έγκλημα κατά της οικονομίας, κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Στο τέλος, ανέφερε, «κανένας δεν θα μπορεί να αντεπεξέρχεται στις δόσεις του, θα γίνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ ψηλά σε ποσοστά, οι τράπεζες θα έχουν προβλήματα και θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο που δεν θα βγαίνουμε. Είναι πολύ ουσιαστικό να μειωθούν πολύ σημαντικά προς τα κάτω τα δανειστικά επιτόκια και όχι μόνο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας πως δεν μπορεί η σύνταξη ενός συνταξιούχου να μην φτάνει για να πληρώσει το λογαριασμό της ΑΗΚ.

«Αυτά πρέπει να δούμε και όχι να δούμε και όχι αν θα μείνουν κρατικοί ή ημικρατικοί οργανισμοί ή εάν θα αποκρατικοποιηθούν. Να έχουν λογικό κόστος που να μπορεί ο πολίτης να αντεπεξέρχεται» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η πολιτική της λιτότητας μας επιβάλλεται και εκ των οικονομικών δεδομένων. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που κερδίζουμε. Δεν μπορούμε ούτε ως οικογένειες ούτε ως κράτος να κάνουμε προϋπολογισμούς πέραν των εσόδων μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να απαμβλύνουμε αυτό το κοινωνικό δράμα (της ανεργίας) και πρέπει μέσα από επενδύσεις, μέσα από ανάπτυξη να το επιτύχουμε,» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε την ανάγκη να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι «τις έχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ στο μάτι του κυκλώνα, τις κτυπούμε με συνθήματα και το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να αυξάνουμε κατακόρυφα την ανεργία».

Χαρακτήρισε «αδιανόητο» σε μια χώρα με 70 χιλιάδες ανέργους, η πλειοψηφία των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία να μην είναι Κύπριοι. «Όλοι, εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, να προσγειωθούμε» είπε.

Από την άλλη, συνέχισε, «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην προτιμούν, παρά να αλλάξουν οι όροι εργασίας λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης, να προκρίνουν την αύξηση των ανέργων, αντί να δούμε πώς μοιράζουμε το πάπλωμα, τώρα που είναι δύσκολοι καιροί».

Εκλογές στη Γερμανία

Ερωτηθείς για τις σημερινές εκλογές στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως φαίνεται ότι η Καγκελάριος θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία, το μόνο που μένει είναι ποιοι θα είναι οι εταίροι της, είτε το σημερινό συνεργαζόμενο κόμμα των Φιλελευθέρων είτε μια ευρύτερη και μεγαλύτερη συνεργασία.

«Να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «ο κάθε ηγέτης εκλέγεται στη χώρα του για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του. Να μην νομίζουμε ότι θα βρεθεί οποιοσδήποτε ηγέτης, οποιασδήποτε χώρας που θα εκλεγεί και θα πάρει πολιτικές αποφάσεις που θα είναι εις βάρος των πολιτών τους για να προστατεύσουν ή να υποστηρίξουν μια άλλη χώρα».

Υπάρχουν όμως, συνέχισε, «και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν το σύνολο της Ευρώπης. Θεωρούμε πως οι εκλογές στη Γερμανία θα δώσουν την ευκαιρία, μετεκλογικά να υπάρξει μια μεταχείριση ζητημάτων που αφορούν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της ευρωζώνης που θα λειτουργήσουν προς όφελος της Ευρώπης και της ευρωζώνης».