You are here

ΚΤ: Κοκτέιλ κινδύνων για τραπεζικά κέρδη

11/12/2009 06:20
Τριπλό κοκτέιλ κινδύνων απειλεί να περιορίσει την κερδοφορία των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, που κάνει για πρώτη φορά λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης μιας «πιο συνετής μερισματικής πολιτικής».

Ο συνδυασμός της παρατεταμένης ύφεσης, του υπερδανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και της έκθεσης σε προβληματικές αγορές, όπως της Ελλάδας, «θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την προσπάθεια των τραπεζών να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα κερδοφορίας τους στο άμεσο μέλλον», υποστηρίζει η εποπτική αρχή.

Ψαλίδι στα έσοδα

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της ΚΤ, που δόθηκε ψες στη δημοσιότητα, τα τραπεζικά έσοδα ενδέχεται να διαβρωθούν τα επόμενα χρόνια από την ύφεση που παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία, που επηρεάζει τη ζήτηση για δάνεια. Η ΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 1,3% το 2009, και θα ανακάμψει οριακά (0,3%) το 2010, προτού επιστρέψει σε ρυθμό 1,8% το 2011.

«Παρά τα ελαφρώς βελτιωμένα αποτελέσματα των τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών καθώς και η αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένα έσοδα για τις τράπεζες, ενώ αυξάνονται οι προκλήσεις για τις προοπτικές αποκόμισης εσόδων από τις κύριες τραπεζικές δραστηριότητες κατά την επόμενη περίοδο», αναφέρει στο Δελτίο η ΚΤ.

«Βραχυπρόθεσμα αναμένονται χαμηλότερα κέρδη και μειωμένη οργανική μεγέθυνση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών».

«Ενέργειες από πλευράς των τραπεζών για τον περιορισμό ενός τέτοιου κινδύνου θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να περιλάβουν την υιοθέτηση μιας πιο συνετής μερισματικής πολιτικής», αναφέρει με νόημα η ΚΤ, στην πρώτη της επίσημη τοποθέτηση για το θέμα, μετά από τις επανειλημμένες συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πιστωτικοί κίνδυνοι

Πέραν της πιθανής μείωσης των εσόδων, η ΚΤ σημειώνει πως «ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει ο πιο σημαντικός κίνδυνος στον οποίο είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες».

Οι ανησυχίες της ΚΤ εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της εποπτικής αρχής, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπήκαν στην κρίση με πολύ ψηλό δανεισμό, καθιστώντας τις πολύ ευάλωτες στο αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Το καμπανάκι της ΚΤ κτυπάει πιο δυνατά για τις κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αφού οι κλάδοι αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να είναι υποτονικοί το 2010. Σύμφωνα με το Δελτίο, ένα στα πέντε ευρώ που δάνεισαν στις επιχειρήσεις οι τράπεζες διοχετεύθηκε στον ευρύτερο κλάδο ακινήτων.

Πέραν του κινδύνου επισφαλειών από επιχειρηματικά δάνεια, υπάρχει επίσης κίνδυνος και από τα δάνεια σε νοικοκυριά. Η αυξανόμενη ανεργία, που εκτιμάται από την ΚΤ ότι θα αναρριχηθεί στο 7% το 2010, «πιθανό να έχουν αρνητική επίδραση στην ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των καθυστερήσεων».

Κίνδυνος χώρας

Κίνδυνοι υπάρχουν και από τη ραγδαία επέκταση των εγχώριων τραπεζών σε επίφοβες αγορές, αλλά και από την παρουσία τους στην Ελλάδα.

«Η επέκταση των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό, παρόλο ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως είναι η διασπορά του φάσματος εργασιών και η συνεπακόλουθη μείωση των κινδύνων που θα προκαλούσαν ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί στην εγχώρια αγορά, εντούτοις, εμπερικλείει τον κίνδυνο χώρας».

Το Δελτίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τονίζει ότι «οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω χώρα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων με συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους».

Πέραν των πιο πάνω κινδύνων, η ΚΤ αναφέρει επίσης και τον κίνδυνο ρευστότητας, αλλά εκτιμά ότι θα αμβλυνθεί από την έκδοση των ειδικών τριετών ομολόγων.

Αν και η ΚΤ διαβλέπει κινδύνους για τις τράπεζες, καταλήγει ότι «οι τράπεζες στην Κύπρο παραμένουν υγιείς και εύρωστες και βρίσκονται σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις ενδεχόμενες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία». Άλλωστε, οι βασικοί κεφαλαιακοί τους δείκτες ενισχύθηκαν σημαντικά το 2009 εν μέρει λόγω της συντήρησης της κερδοφορίας τους και εν μέρει λόγω της έκδοσης χρεογράφων.