You are here

Αντεπίθεση διαρκείας από τις τράπεζες

13/05/2003 21:59
Οι συσσωρευμένες ζημιές των τελευταίων δύο ετών, το αυξημένο εργατικό κόστος και οι αρνητικές επιπτώσεις από την φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναγκάζουν τις Κυπριακές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέα μέτρα για ενίσχυση της κερδοφορίας. Αντίδοτο στους πονοκεφάλους που δημιουργούν οι άσχημες οικονομικές συνθήκες αποτελεί για μία ακόμη φορά η αύξηση του περιθωρίου των χρεωστικών επιτοκίων, με τους μικρούς και τους μικρομεσαίους πελάτες των τραπεζών να σηκώνουν το περισσότερο βάρος των νέων αυξήσεων.

Η αντεπίθεση των τραπεζών βρίσκεται εν εξελίξει για περισσότερο από ένα χρόνο και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση του περιθωρίου κέρδους σε βασικούς λογαριασμούς και προϊόντα. Τελευταίο παράδειγμα οι αισθητές αυξήσεις των περιθωρίων της Λαϊκής Τράπεζας σε λογαριασμούς ιδιωτών πελατών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η νέα επιτοκιακή πολιτική της Τράπεζας θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνει αυξήσεις του περιθωρίου των χρεωστικών επιτοκίων που φθάνουν μέχρι και το 0.95%. Το περιθώριο στα overdraft accounts των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται από 3.25% σε 3.75%, το Studentbest αυξάνεται κατά 0.95% σε 3.75% ενώ το περιθώριο σταο προσωπικάό δάνειo Triple Express αυξάνεται κατά 0.50% σε 3.25%.

Τις κινήσεις της Λαϊκής πιθανόν να ακολουθήσουν και οι άλλες δύο τράπεζες, που μέχρι στιγμής, πάντως, τηρούν στάση αναμονής. «Θα περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις της αγοράς στην συγκεκριμένη εξέλιξη και θα δράσουμε ανάλογα» είπε στη StockWatch η Επικεφαλής των Επενδυτικών Σχέσεων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Μαριάννα Παντελίδου. Το 2002 η Τράπεζα Κύπρου αύξησε το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο από 2.18% το πρώτο τρίμηνο του 2002 σε 2.4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Παρά την αύξηση το περιθώριο βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα από το 2001, όταν είχε φθάσει το 2.84% (βλέπε σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει η Τράπεζα στην Ετήσια Έκθεση 2002).

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και η Ελληνική Τράπεζα η οποία πρόσφατα προχώρησε σε αισθητές αυξήσεις των στεγαστικών δανείων. Τον Μάιο του 2002 η Ελληνική επιχείρησε να διεισδύσει στην αγορά των στεγαστικών δανείων και να κερδίσει μερίδιο αγοράς προσφέροντας το χαμηλότερο επιτόκιο. «Όταν είδαμε ότι η στρατηγική μας απέδωσε καρπούς και ότι είχαμε αποκτήσει ένα ικανοποιητικό μερίδιο αρχίσαμε σταδιακά να ανεβάζουμε το επιτόκιο» είπε στη StockWatch στέλεχος της Τράπεζας.

Σχολιάζοντας την επιτοκιακή πολιτική της Ελληνικής Τράπεζας ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Συγκροτήματος Γιάννης Τελώνης δεν απέκλεισε, πάντως, μελλοντικές αυξήσεις των περιθωρίων. «Τα περιθώρια είναι ήδη πολύ χαμηλά στην Κύπρο και είναι λογικό να αυξάνονται σταδιακά ενόσω πλησιάζει η ένταξη μας στην Ευρώπη. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής τράπεζας και θα δείτε τι ακριβώς εννοώ. Έχουμε τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τελώνης.

Η αντεπίθεση διαρκείας των τραπεζών αναμένεται να φανεί αργά ή γρήγορα στα αποτελέσματα τους, τα οποία εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τις επενδύσεις στο ΧΑΚ. Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των τραπεζών το 2003 θα δοθούν την Τετάρτη κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας, της Τράπεζας Κύπρου, όταν θα ανακοινωθούν τα τριμηνιαία της αποτελέσματα. Τα μετά τη φορολογία κέρδη της Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2002 ανήλθαν στα £6,7 εκατομμύρια έναντι £13,1 εκατομμυρίων που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2001. Σε αντίθεση με πέρσι, η Τράπεζα δεν έχει δώσει προειδοποίηση για σημαντική απόκλιση των φετινών αποτελεσμάτων από αυτά που ανακοινώθηκαν πέρσι.