You are here

Στα σκαριά φορολογική μεταρρύθμιση

24/02/2020 07:07

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην απασχόληση, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις και η εισαγωγή της πράσινης φορολογίας με την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων, αποτελεί τους βασικούς πυλώνες της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, ο σχεδιασμός της οποίας βρίσκεται στα τελικό της στάδιο.

Το υπουργείο οικονομικών που έχει θέσει στο μικροσκόπιο του σχετική πανεπιστημιακή μελέτη, βάζει τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση που αναμένεται να θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου το αργότερο στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020.

«Ωρίμασε ο χρόνος για να υπάρξει μία τομή των δεδομένων στη φορολόγηση καθώς η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε πριν 18 χρόνια», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Πρόσθεσε ότι στους προσεχείς λίγους μήνες αναμένεται να κατατεθεί σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο και ευθύς μετά την έγκριση της θα ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους κοινωνικούς εταίρους (συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις), το σύνδεσμο καταναλωτών, τον ΣΕΛΚ και άλλα επηρεαζόμενα οργανωμένα σύνολα και φορείς.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα παραπεμφθεί σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή όπου και εκεί όλα τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα μέρη, θα έχουν την ευχέρεια να καταθέσουν εκ νέου τις θέσεις και απόψεις τους.

Ο κ. Παντελή τόνισε ότι η μελέτη που έχει ετοιμάσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου αγγίζει όλες τις πτυχές μίας σύγχρονης φορολογικής μεταρρύθμισης με συγκεκριμένες εισηγήσεις και στοχευμένα μέτρα.

Η φορολογικη μεταρρύθμιση, είπε, θα αγγίζει όλο το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά εργασίας και των επιχειρήσεων.

«Θα προχωρήσουμε στη μείωση της επιβάρυνσης της φορολογίας της απασχόλησης, είτε αυτή αφορά τις επιχειρήσεις που εργοδοτούν άτομα, είτε τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεισφέρουν σε διάφορα ταμεία κοινωνικής συνοχής», είπε.

Ο κ. Παντελή δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες καθώς, όπως εξήγησε, οι σχεδιασμοί βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η νέα τομή που ενδεχομένως να γίνει αφορά την περιβαλλοντική φορολόγηση, που είναι και αξίωση της ΕΕ με την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τους εργαζόμενους.

Σημείωσε ότι οι κατά καιρούς εισηγήσεις των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πλαίσιο μίας επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, αποτελούν μέρος και της πανεπιστημιακής έκθεσης, αλλά και των προθέσεων του υπουργείου οικονομικών.

Η ΣΕΚ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των οικολογικών φόρων, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι το οποίο θα αντιμετωπιστεί με αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο γδ του υπουργείο οικονομικών διευκρινίζει ότι με την ενδεχόμενη πράσινη φορολογία τα έσοδα τα οποία θα προκύπτουν, θα επιστρέφονται στον πολίτη, μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στην απασχόληση, δεδομένου πάντα ότι θα διασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Υπενθύμισε ότι το 2019 εφαρμόστηκε νέα πολιτική τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα θέσει χρόνια αιτήματα ως προς το σκέλος των φορολογικών ελαφρύνσεων όπως είναι μεταξύ άλλων:

H αύξηση του συντελεστή σε ότι αφορά το αφορολόγητο εισόδημα (σήμερα βρίσκεται στις €19.500) και το συνδικαλιστικό κίνημα προβάλλει ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν από την 1η Μαρτίου να αυξήσουν τις εισφορές τους στο ΓεΣΥ από το 1.70 % στο 2.65%.

Ήδη, έχει αυξηθεί η εισφορά των εργαζομένων στο ΤΚΑ που σήμερα είναι στο 8,3% και ανά πέντε έτη θα αναπροσαρμόζεται προς τα άνω.

Οι συντεχνίες επισημαίνουν ότι μέσα σε 15 μήνες θα υπάρξει μία επιβάρυνση των μισθών γύρω στο 3,15%.

Οι εργαζόμενοι αξιώνουν επίσης σταδιακή μείωση του ΦΠΑ ο οποίος μεσούσης της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε από το 15% στο 17% και στη συνέχεια στο 19%.

Ζητούν επίσης τη δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, και στρατιώτες λαμβανομένων υπόψη και τα δάνεια που έχουν οι επηρεαζόμενες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι η βουλή ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για αύξηση του ποσοστού φορολογικής έκπτωσης που παρέχεται σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για εισφορές από το 1/6 στο 1/5.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις θα θέσουν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου τη μείωση ή κατάργηση φορολογιών στην απασχόληση όπως είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλλουν 2% στα ταμείο συνοχής.

Ζητούν επίσης τη μείωση της εισφοράς στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο σήμερα είναι 1,2% και προτείνουν μείωση στο 0,6%.

«Αυτές οι φορολογίες είναι συνδεδεμένες με την απασχόληση οι οποίες έχουν το περιθώριο να μειωθούν λαμβανομένων υπόψη της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στο ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου και την αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ», υπογραμμίζει στη StockWatch ο γδ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στις 8 Ιανουαρίου νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη δυνατότητα παροχής φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας, είτε μέσω επενδυτικού ταμείου.

Του Λεύκου Χρίστου