You are here

Παρεκκλίσεις στην ενίσχυση επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων

12/12/2022 14:04

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε παρεκκλίσεις σε αριθμό προνοιών του Σχεδίου κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, όπως αυτό δημοσιεύτηκε και εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με το Σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ειδική της έκθεση, η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την καταβολή χορηγίας σε μεγάλο αριθμό επηρεαζόμενων περιπτώσεων, η οποία συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα «Σχέδιο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων,» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/annualscg_gr/annualscg_gr?OpenForm.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η οποία ανακηρύχθηκε επίσημα ως τέτοια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11.3. 2020, το Υπουργείο Υγείας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από των περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, Κεφ.260, προέβηκε στην έκδοση Διαταγμάτων, ως προς τον καθορισμό μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Προστίθεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ), στο πλαίσιο της προσπάθειας για υποστήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τα πιο πάνω μέτρα που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση, εφάρμοσε, στη βάση του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Επ.), για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, το «Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων».

Σκοπός του ελέγχου της Υπηρεσίας, ήταν ο έλεγχος της ορθότητας εφαρμογής των προνοιών του Σχεδίου, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ε.Επ., περιλαμβανομένης της κατηγοριοποίησης μεταξύ επιλέξιμων και μη επιλέξιμων επιχειρήσεων, της επαλήθευσης της ορθότητας των υπολογισμών των χορηγιών, στη βάση των παραμέτρων που τέθηκαν από το ΥΟ και την καταβολή τους από το ΤΦ στη βάση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Στα Γενικά Συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι «εντοπίσαμε παρεκκλίσεις σε αριθμό προνοιών του Σχεδίου, όπως αυτό δημοσιεύτηκε και εφαρμόστηκε από το ΥΟ, σε σχέση με το Σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ε.Επ. Οι παρεκκλίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την καταβολή χορηγίας σε μεγάλο αριθμό επηρεαζόμενων περιπτώσεων, η οποία συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση».

Επίσης, προστίθεται ότι οι παρεκκλίσεις, καθώς και «ανομοιόμορφοι χειρισμοί του ΥΟ, είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη δυνητικών δικαιούχων και αχρείαστο διοικητικό κόστος». 

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η μη καταγραφή της διαδικασίας που αποφασίστηκε, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού των ευθυνών/αρμοδιοτήτων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας (ΤΦ) και η μη ενημέρωση των αρμόδιων λειτουργών του ΤΦ από τον Έφορο Φορολογίας, σε σχέση με τους ελέγχους που έπρεπε να διενεργούν πριν την καταβολή των χορηγιών, είχε και πάλι ως αποτέλεσμα την καταβολή σημαντικών ποσών προς μη δικαιούχους.

Σημαντικό αριθμό περιπτώσεων μη δικαιούχων κατέδειξε και η Διοικητική Έρευνα που διενεργήθηκε για το ΤΦ, ωστόσο δεν λήφθηκαν ενέργειες για ανάκτηση των ποσών που λανθασμένα καταβλήθηκαν, ούτε και έγινε αντίστοιχη έρευνα για το ΥΟ το οποίο ήταν υπεύθυνο για τη διαχείριση του Σχεδίου, σημειώνεται.

Στις Γενικές Συστάσεις η Υπηρεσία αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να προωθήσει άμεσα διαδικασίες ανάκτησης των ποσών χορηγίας που καταβλήθηκαν προς τις 503 περιπτώσεις μη δικαιούχων που αναφέρονται στο πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας που διενεργήθηκε στο Τμήμα Φορολογίας.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε επαναϋπολογισμό του ποσού χορηγίας, στη βάση των παραμέτρων του Σχεδίου όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ε.Επ. και να προβεί σε ανάκτηση των χορηγιών που καταβλήθηκαν πέραν του ποσού που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Φορολογίας να επανεξετάσει για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες καταβλήθηκε χορηγία, κατά πόσο πληρούσαν όλα τα κριτήρια του Σχεδίου κατά τον ουσιώδη χρόνο που γίνονταν οι σχετικοί υπολογισμοί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε περίπτωση που προκύψουν μη δικαιούχοι του Σχεδίου πέραν των όσων έχουν ήδη εντοπιστεί, να ενημερώσει σχετικώς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δρομολογήσει διαδικασίες ανάκτησης των ποσών, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.