You are here

Α. Μάτσας, ΣΕΚ: Αναγκαία η επαναφορά της ΑΤΑ

12/09/2021 06:01

Οι πληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται στην οικονομία και η επικείμενη αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεση επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, τονίζει σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο γγ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας.

Ο κ. Μάτσας κάκισε τη στάση εργοδοτικών οργανώσεων τονίζοντας ότι η ΣΕΚ δεν πρόκειται να υιοθετήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, πως ο κατώτατος μισθός δεν διασυνδέεται με την ΑΤΑ.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των συντεχνιών για το υπόλοιπο του έτους ο κ. Μάτσας σημειώνει ότι τα θέματα που τίθενται ως βασικές προτεραιότητες, αφορούν κυρίως τη θεματολογία που συζητείται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Ειδικότερα, οι προτεραιότητες των συνδικαλιστών περιλαμβάνουν τον καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, τον εκσυγχρονισμό του Συνταξιοδοτικού και τη διεύρυνση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας ως δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών, τη ρύθμιση του πλαισίου εφαρμογής της τηλεργασίας και τον εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες χώρες, για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού, τόσο ανάμεσα σε εργαζόμενους, όσο και ανάμεσα σε εργοδότες. 

Παράλληλα, αναφέρει, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ομαλή εφαρμογή των  προνοιών που διέπουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διασυνδέονται με την άντληση του συνόλου των προϋπολογισμένων κονδυλίων.

Κανένας λόγος για επέκταση ορίου αφυπηρέτησης

Στη συνέντευξή του ο κ. Μάτσας αναφέρει ακόμη ότι δεν συντρέχουν λόγοι επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης καθώς δεν υπάρχει διαφοροποίηση του προσδόκιμου ζωής προς τα πάνω.

Σε ότι αφορά το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%, αναφέρει ότι μπορεί να τύχει τέτοιας διευθέτησης ώστε αφενός ανα μην επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και αφετέρου, να διασφαλίζεται η μέγιστη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους δικαιούχους.

Για την τηλεργασία, επισημαίνει ότι η ΣΕΚ είχε διαβλέψει έγκαιρα την επίσπευση των αλλαγών που επιφέρει η ψηφιοποιημένη πλέον λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, ως απότοκο και των συνεπειών της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τα σχέδια στήριξης, επισημαίνει ότι με τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ομαλοποίησης των δεδομένων της αγοράς εργασίας, η στήριξη  θα πρέπει να περιοριστεί εκεί όπου υπάρχει σαφής ανάγκη και η οποία διασυνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συνέντευξή του ο κ. Μάτσας καταθέτει παράλληλα, εισηγήσεις για περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή