You are here

Ακρίβεια, έλλειψη προσωπικού χτυπούν τα ξενοδοχεία

17/05/2022 12:12

Δύο προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη, προσθέτοντας πως αυτές έχουν να κάνουν με την δυστοκία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού αλλά και την ακρίβεια τόσο στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και των ειδών πρώτης ανάγκης. 

Είπε επίσης ότι το Μάιο οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πάφο κυμάνθηκαν γύρω στο 55% και εκτίμησε ότι ο Ιούνιος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι είναι η έλλειψη του εργατικού δυναμικού που αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι κυπριακό, προσθέτοντας πως το ξενοδοχείο για να λειτουργήσει θέλει προσωπικό.  Μετά την δυστοκία στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, το δεύτερο πρόβλημα των ξενοδόχων, είπε, εστιάζεται στον πληθωρισμό  και στις τρομακτικές αυξήσεις.

Μετά τις δύο άσχημες προηγούμενες χρονιές από πλευράς πληροτήτων λόγω της πανδημίας της COVID-19 o κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο αγώνας των ξενοδόχων είναι μεγάλος την στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά έξοδα όπως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.

Όσον και αν προσπαθήσουμε για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, είπε, δυστυχώς οι χώροι των ξενοδοχείων πρέπει να ψύχονται το καλοκαίρι.  Όσον για την ακρίβεια των τροφίμων, αυτή καθιστά την λειτουργία των ξενοδοχείων δυσκολότερη, είπε.

Σε σχέση με τις πληρότητες του Μαϊου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως αυτές κυμαίνονται στο 55% . Επεσήμανε ακόμη πως ο  Μαΐος υπό κανονικές συνθήκες θα κατέγραφε στην επαρχία Πάφου την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από την ρωσική αγορά, ωστόσο είπε ότι λόγω του πολέμου, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Πρόσθεσε πως η κινητικότητα από τις άλλες αγορές δεν κάλυψε το κενό, τουλάχιστον για τον Μαΐο και καταγράφηκαν μειωμένες πληρότητες. Ερωτηθείς για τον επόμενο μήνα σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον, εκτιμώντας πως ο Ιούνιος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.