You are here

Ετοιμότητα τραπεζών για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

02/06/2020 12:27

Την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υπογράμμισαν σήμερα οι εκπρόσωποι των τραπεζών, μετά από σύσκεψη στο προεδρικό με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι καλύτερα από ότι προβλέπαμε, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Ιωάννης Μάτσης, επισημαίνοντας ότι θα φέρουν αυξημένο όγκο δουλειάς στις τράπεζες.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο προεδρικό με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μάτσης δήλωσε ότι «ως τράπεζες έχουμε και τη θέληση και τη διάθεση αλλά και τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις».

Τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε να δώσουμε δανειοδότηση». Πρόσθεσε ότι «πάντα πρέπει να κρίνουμε και να αξιολογούμε τη βιωσιμότητα των πελατών.

Ο κ. Μάτσης χαρακτήρισε πολύ καλά τα μέτρα που αφορούν την επιδότηση των επιτοκίων και την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα υφιστάμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Προτεραιότητα η βιώσιμη επιχειρηματικότητα

Σε γραπτή δήλωση του μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό, ο CEO της Τρ. Κύπρου σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να ξανασταθεί όρθια η μικρομεσαία επιχείρηση και ο αυτοεργοδοτούμενος, καθώς αποτελούν θεμελιώδεις πηγές οικογενειακού εισοδήματος για την πλειονότητα των πολιτών.

«Προτεραιότητες μας είναι η στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των μισθών των εργαζομένων», τόνισε.

Ήδη, συνέχισε, «φέτος, έχουμε παραχωρήσει μέχρι σήμερα περίπου €500 εκ. σε νέο δανεισμό, και έχουμε υλοποιήσει αναστολές δόσεων ύψους περίπου €5,8 δισ. με ωφελημένους περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις, αυτοεργοδοτούμενους και ιδιώτες».

«Θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Στην Τράπεζα Κύπρου είναι αποστολή μας να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα», κατέληξε.

Ταχείες διαδικασίες

Ο υπουργός οικονομικών Κωνταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε «μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

«Περνάμε στη β’ φάση, περνάμε στη φάση της ανάκαμψης και η κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας θα συνεισφέρουν με τα μέσα τα οποία διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλάζει και η ψυχολογία της αγοράς, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν με ταχείες διαδικασίες και από τον τραπεζικό τομέα. Το μέτρο της επιδότησης επιτοκίου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο και για τον επιχειρηματικό κόσμο και για τα νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να συνάψουν δάνεια. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική βοήθεια και αυτό που είπαμε σήμερα είναι ότι, ναι, περνώντας σε αυτή τη β’ φάση, και με την αλλαγή και της ψυχολογίας του κόσμου, οι τράπεζές συμμετέχοντας, και εξηγώντας τις ταχείες διαδικασίες, θα κάνουν και αυτές αυτό που πρέπει ώστε όλοι να στηρίξουμε την οικονομία. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να εξέλθουμε νικητές και από αυτή την κρίση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς είπε ότι «τα πρώτα σημάδια μετά από τη μερική άρση των περιορισμών είναι πολύ θετικά όσον αφορά την αγορά, και την αγορά εργασίας και έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι. Φυσικά θα ξέρουμε περισσότερα το επόμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν λειτουργήσει καταλυτικά».

«Η ανάπτυξη, την οποίαν είχαμε τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει και στην οικονομία και στην ιδιωτική οικονομία αυτές τις αντοχές, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε.

Φυσικά, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, «αυτή τη στιγμή τα σχέδια μας είναι πολύ πιο στοχευμένα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγούμε νικητές από αυτή την αβέβαιη μάχη, όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, πολιτεία, κυβέρνηση, κράτος, κόμματα. Και είναι αυτό το θετικό μήνυμα που πρέπει να δώσουμε από τώρα που περνούμε στη φάση της επανεκκίνησης».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν πειστεί μετά και τη χθεσινή τους παρουσία στη βουλή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Πάντοτε αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τις προτάσεις των κομμάτων και πιστεύω ότι σύσσωμοι θα προχωρήσουμε». 

Της Ηρώς Ευθυμίου