You are here

Δύο προαπαιτούμενα για επιβίωση ΚΑ

13/11/2014 15:02
Δύο ακόμη προϋποθέσεις επιβάλλεται να εκπληρώσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές για να παραμείνει ανοικτό το παράθυρο επιβίωσης της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού, η ΕΕ έχει θέσει υπόψη των αρμοδίων κυπριακών αρχών τους όρους που έβαλε η ευρωπαική επιτροπή, σε σχέση με το μέλλον των ΚΑ.

Οι όροι αυτοί είναι η εξεύρεση επενδυτή για την αγορά της εταιρείας και η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα καθιστά την εταιρεία βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Στα χέρια της ΕΕ, όμως, εκκρεμεί και η απόφαση σε σχέση με την κρατική ενίσχυση των €83 εκ. που είχε παραχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση προς τις ΚΑ, κατά παράβαση των κανονισμών περί ανταγωνισμού της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εξετάστηκε η επιστολή των έξι διοικητικών συμβούλων των ΚΑ στην οποία προβάλλονται ισχυρισμοί ότι είχαν κρατηθεί στο σκοτάδι σε σχέση με την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και ότι κλήθηκαν οι ΚΑ να δώσουν άκρως εμπιστευτικά στοιχεία προς την Rynair.

Πηγή του προεδρικού που συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη δήλωσε ότι οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τα έξι μέλη του ΔΣ των ΚΑ διαφάνηκε ότι είναι αβάσιμες, μετά τη διεξοδική ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό οικονομικών και τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε ότι σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων της αρμόδιας επιτροπής για της ΚΑ, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ και ένα μέλος. Επίσης, στις επαφές με διάφορους επενδυτές λάμβαναν μέρος οι νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι της εταιρείας.

Επισημάνθηκε ότι αν δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση, αυτό αφορά καθαρά το ίδιο το ΔΣ της εταιρείας.

Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό είναι ότι οι ΚΑ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε προς το ΔΣ των ΚΑ ότι ο ίδιος είναι ο τελευταίος που θα ήθελε να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Δεν θα ήθελε, είπε, να κλείσουν επί διακυβέρνησης του οι ΚΑ και να προστεθούν άλλοι 500 ή 800 εργαζόμενοι στη λίστα των ανέργων.

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήγειρε για πολλοστή φορά το θέμα των ΚΑ και κατά την τελευταία μετάβαση του στις Βρυξέλλες.

Αναφέρθηκε στη σύσκεψη από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και συγκοινωνιών ότι η ΕΕ προσανατολίζεται να δώσει ακόμη λίγη πίστωση χρόνου στην εταιρεία μέχρι την τελική της απόφαση, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΚΑ, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός συγκοινωνιών και έργων Μάριος Δημητριάδης, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης και η γενική λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου.