You are here

Δεκανίκια συντεχνιών για επιβίωση ξενοδοχείων

12/09/2022 07:05

Το συνδικαλιστικό κίνημα, προτίθεται να αποδεχθεί μεσολαβητική πρόταση του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ για επέκταση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία για ένα χρόνο, μόνο με την παραχώρηση μισθολογικής αύξησης ύψους 1,5% για το 2023, συν  την αύξηση που προβλέπεται με βάση τη σύμβαση για το 2022.

Η διευθέτηση αυτή, που είναι απότοκο των απευθείας πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών και με εμπλοκή, στην τελική φάση, του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΕΡΓ, θεωρείται υπό τις περιστάσεις, σωσίβιο για τις ξενοδοχειακές μονάδες των οποίων τα κόστη, τους τελευταίες μήνες ξέφυγαν των προϋπολογισμών τους.

«Δεν είναι μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε στην τουριστική βιομηχανία η διετής πανδημική κρίση», ανέφερε στη StockWatch ο Άκης Βαβλίτης, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΤΕΚ.

«Από το Μάρτιο του 2022», σημείωσε, «προστέθηκαν και τα βαρίδια των συνεπειών του ρωσο – ουκρανικού πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και τώρα της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων σε πρωτοφανή επίπεδα».

Οι ξενοδοχειακές μονάδες, κατέχουν σήμερα με βάση στοιχεία της ΚΤ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του υπερδανειζόμενου ιδιωτικού τομέα.

Ποσοστό περίπου 17% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου ανά οικονομική δραστηριότητα των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής, έχει δοθεί στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια.

Με την αύξηση των επιτοκίων στο 1,25% και με την προοπτική το κυμαινόμενο επιτόκιο να ξεπεράσει το 2% και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους να αγγίξει το 3%, όπως άφησε προχθές ευθέως να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΣ της ΕΚΤ, τα ξενοδοχεία θα επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερο κόστος.

Ο μέσος όρος των δανείων που έχουν σήμερα οι πλείστες των ξενοδοχειακών μονάδων, ανέρχεται γύρω στα €5 εκατ.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, αναφέρθηκε και στο σκέλος της αβεβαιότητας που εντείνεται σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, στη διαμάχη μεταξύ των δυτικών και της Μόσχας και της επέκτασης των εκατέρωθεν κυρώσεων που διευρύνουν τα ενεργειακά προβλήματα στην Ευρώπη και στον αντίκτυπο που θα έχουν στην τουριστική βιομηχανία των κρατών της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

«Ας μην αγνοείται το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το καλάθι των τουριστικών αφίξεων προς την Κύπρο οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας», καθώς όπως εξήγησε, «οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έκλεισαν τη στρόφιγγα που και οι δύο μαζί αντιστοιχούσαν μέχρι το 2021 το 22% του συνόλου των αφίξεων στο νησί».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο από την αύξηση των λογαριασμών της ΑΗΚ, το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων κατέγραψε άνοδο κατά περίπου 4%, πλην της αύξησης των τιμών βασικών αγαθών που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση.

Ρίχνουν νερό στο κρασί τους οι συντεχνίες

Σύμφωνα με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος που παρακολουθούν τα συμβάντα στον ξενοδοχειακό τομέα και ηγούνται των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τις ηγεσίες των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ, το θέμα επέκτασης ή παγιοποίησης της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης τέθηκε από την εργοδοτική πλευρά λίγους μήνες μετά που είχε ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Σημείωσαν ότι, τα κόστη των ξενοδοχειακών μονάδων, με βάση στοιχεία που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι τέτοια που δικαιολογούν εν μέρει τη χρονική επέκταση της συλλογικής σύμβασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μίλτο Μιλτιάδους, ΓΓ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ, οι συντεχνίες θα θέσουν την πρόταση του ΥΠΕΡΓ ενώπιον των μελών τους, δεδομένου ότι οι ξενοδόχοι θα αποδεχθούν να παραχωρήσουν τουλάχιστον για το 2023, μισθολογική αύξηση 1,5%, επιπλέον την αύξηση που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση του 2019 -2022.

Επεσήμανε ότι, εάν εκείνες οι ξενοδοχειακές μονάδες, που δεν παραχώρησαν, λόγω της πανδημίας, το ποσοστό της μισθολογικής αύξησης για το 2020 ή το 2021, βάσει της σύμβασης, θ’ ανταποκριθούν, τότε θα μπορεί να γίνει αποδεχτεί η μεσολαβητική πρόταση.

Σημειώνεται ότι η πρόταση Ζέτας προέβλεπε την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5%.

Συμφωνήθηκε όπως οι αυξήσεις δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων.

Για το 2019, δόθηκε αναδρομικό εφάπαξ 0,5% επί του βασικού μισθού.

Την 1η Ιανουαρίου του 2020, επρόκειτο να δοθεί αύξηση 1,5%, ωστόσο, ανεστάλη λόγω του ότι το Μάρτιο ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Ωστόσο, κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες πρόλαβαν και παραχώρησαν την αύξηση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020.

Για το 2021, προβλεπόταν μισθολογική αύξηση 1,5% και για το 2022, 2%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, θεωρεί πως θα ήταν δίκαιο τα ξενοδοχεία που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους από το Μάρτιο του 2020, συν κάποιους μήνες του 2021, λόγω της πανδημίας, να παραχωρήσουν υπό μορφή εφάπαξ και αναλογικά την ετήσια μισθολογική αύξηση.

Μ. Αντωνίου: Πολύ καλή διευθέτηση

Η συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία, λήγει το Δεκέμβριο του 2022.

Είναι χρονικής διάρκειας τεσσάρων ετών και ανανεώθηκε το Δεκέμβριο του 2019, κατόπιν μεσολαβητικής πρότασης της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Κατά τους εργοδότες, το σωρευτικό εργατικό κόστος για τις πλείστες των ξενοδοχειακών μονάδων από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης το 2019, αυξήθηκε περίπου 9%.

Η υπουργική πρόταση, προέβλεπε παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.

Συμφωνήθηκε όπως, οι αυξήσεις δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση σε βάθος τεσσάρων χρόνων.

Σημαντική θετική εξέλιξη για τις συντεχνίες, ήταν η ενσωμάτωση των μονάδων στο βασικό μισθό.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα, επιδεικνύει για άλλη μία φορά την ωριμότητα και υπευθυνότητα του, σε ότι αφορά το χειρισμό της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα κάτω από δύσκολες συνθήκες για την οικονομία του τόπου», παρατήρησε με σύντομο σχόλιό του ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Του Λεύκου Χρίστου