You are here

Καλά τα μέτρα, αλλά κλείνουν τα ξενοδοχεία

04/09/2020 07:06

Την πλήρη ικανοποίηση τους εκφράζουν οι ηγεσίες των ξενοδόχων για την παράταση των κυβερνητικών μέτρων για στήριξη της βιομηχανίας μέχρι την 31η Οκτωβρίου, αν και σημειώνουν ότι ο τουρισμός βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τα μέτρα δεν είναι ικανά από μόνα τους να πείσουν τους ξενοδόχους να παραμείνουν ανοικτοί τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, όπως εξαγγέλθηκε χθες από την υπουργό εργασίας επεκτείνεται μέχρι και τέλος Οκτωβρίου με ποσοστό επιδότησης 80% στο 60% του μισθού των εργαζομένων εάν υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40%. Ελάχιστη προϋπόθεση είναι να μην προβούν σε απολύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο 2020. Περιλαμβάνει όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, σε δηλώσεις StockWatch, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την παράταση των μέτρων μέχρι την 31η Οκτωβρίου, εξήγησε ότι τους χειμερινούς μήνες θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα των χειμερινών αναστολών των εργασιών όπως εφαρμόζεται εδώ και τριάντα χρόνια.

Ο κ. Λοϊζίδης, επεσήμανε ότι αποφεύγει πλέον να κάνει προβλέψεις για την περαιτέρω εξέλιξη της σεζόν επειδή πάντα πέφτει έξω λόγω του συνεχούς διαμορφούμενου σκηνικού της πανδημικής κρίσης, άφησε εντούτοις ένα μικρό παράθυρο ανοικτό για βελτίωση του σκηνικού έστω και στο παρά πέντε υπό κάποιες προϋποθέσεις.

«Η μόνη ενθαρρυντική εξέλιξη με κάποια προοπτική βελτίωσης των δεδομένων είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας και να εντάξει το Ισραήλ και τη Ρωσία στην κατηγορία Β’ ώστε να μπορούν να έρχονται τουρίστες αφού προηγμένως υποβληθούν στη χώρα τους σε μοριακό τεστ. Αν τρέξει αυτό το σενάριο τότε υπάρχει μια προοπτική ότι μαζί και με τη Βρετανία, που επίσης βρίσκεται στη Β’ κατηγορία, να έχουμε ένα αρκετά καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».

Υπέδειξε ότι άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υγείας, από περίπου 30 χιλ. τεστ που έχουν διενεργηθεί μόνο ένας ή δύο τουρίστες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα ο κ. Λοϊζίδης αναφερόμενος στο σχέδιο είπε ότι οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν το 20% του προσωπικού σε πλήρη απασχόληση ενώ το υπόλοιπο 80% του προσωπικού θα λαμβάνει το 60% της μισθοδοσίας του από το κράτος και το 40% από τον επιχειρηματία ανάλογα από το πόσο θα απασχολείται.

Σχολιάζοντας τις επιμέρους διαφοροποιήσεις του σχεδίου διευκρίνισε ότι στο σχέδιο για τις ξενοδοχειακές μονάδες η αλλαγή αφορά την αύξηση από 35% σε 40% στο ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών των επιλέξιμων επιχειρήσεων αλλά και από 50% σε 80% στο ποσοστό κάλυψης εργοδοτουμένων για επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Παράλληλα όσοι συμμετέχουν στο ειδικό σχέδιο υποχρεούνται να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το υφυπουργείο τουρισμού.

Δεν θα απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, χαιρέτησε επίσης με ικανοποίηση την παράταση των μέτρων στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας μέχρι την 31η Οκτωβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ξενοδόχοι θα τηρήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει και δεν θα απολυθεί ούτε ένας ξενοδοχοϋπάλληλος.

Ο κ. Βαβλίτης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι ξενοδόχοι θα καταβάλλουν το 20% της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού τους και στις μονάδες που θα παραμείνουν κλειστές και σε αυτές που θα επιλέξουν να παραμείνουν σε λειτουργία για τους επόμενους μήνες.

Απ’ εκεί και πέρα για τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα κλείσουν το κράτος θα πληρώνει το 60% της μισθοδοσίας η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €1214, ενώ για τις μονάδες που θα συνεχίσουν να είναι σε λειτουργία το κράτος θα πληρώνει το 60% όσων θα εργοδοτηθούν (πέραν του 20% του μόνιμου προσωπικού) με πλαφόν τα €1214 και ο εργοδότης θα συμπληρώνει το υπόλοιπο του μισθού του ξενοδοχοϋπαλλήλου.

Εξέφρασε εντούτοις την άποψη ότι αν και είναι ικανοποιητικό το μέτρο δεν είναι ικανό ώστε να πεισθούν οι ξενοδόχοι να παραμείνουν ανοικτοί εάν δεν έχουν πελάτες.

Επανέλαβε ότι «η χρονιά έχει χαθεί για την τουριστική βιομηχανία και τώρα ήδη αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για τη σεζόν του 2021. Αρκεί να εξελιχθούν όλα ομαλά ειδικότερα με το εμβόλιο» είπε, και τόνισε ότι «οι ξενοδόχοι δεν θα αντέξουν άλλη χρονιά όπως το 2020».

Της Ηρώς Ευθυμίου